Пакистан получи първите си J-10

367 прочитания

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе на 11 март 2022 г.

Церемонията се проведе в 9-та авиобаза Минхас, намираща се в северната част на страната. Сред присъстващите беше пакистанския премиер Имран Хан, шефът на пакистанските ВВС, посланикът на Китай в страната и други.

Премиерът Хан е заявил, че покупката на изтребители J-10 от Китай показва, че страната му цени суверенитетът си.

По време на церемонията бяха заснети шест броя изтребителя китайско производство и бе обявено, че официалното им означение е J-10CE. Стана ясно и че договорът за покупка е бил подписан между правителствата на Пакистан и Китай на 25 юни 2021 г.

Количеството поръчани самолети, обаче остава неизвестно. Предполага се, че е между 24 и 36 самолета. Няма и информация за цената на сделката.

Доставените на Пакистан изтребители са вариация на J-10C, които се експлоатират от Китай. От разпространените снимки се вижда, че те се задвижват от китайския реактивен двигател WS-10B. Най-видната промяна, в сравнение с машините за Китай, е липсата на антена за обмен на данни.

Слуховете, че Пакистан е клиент на J-10 витаят от почти 20 години. В края на декември 2021 г. пакистанският министър на вътрешните работи Рашид Ахмед е заявил, че страната му вече е поръчала нови китайски изтребители, които ще бъдат показани официално на националния празник на Пакистан – 23 март. Първите снимки на пакистански J-10 се появиха в средата на февруари.

Пакистан не е чужд на покупките на китайски бойни самолети, като в момента двете страни официално се кооперират по лекия изтребител JF-17/FC-1. Той е създаден в Китай по пакистанска поръчка, но се сглобява в Пакистан с известна и нарастваща локализация на производството.

J-10 е китайски еднодвигателен многоцелев изтребител, който е в серийно производство от 2004 г., като до момента са сглобени над 400 машини от четири основни версии. J-10C е последният модел, който има AESA радар, вградена инфрачервена система за откриване и прехват, подобрена система за самозащита, подобрения в кабината и разширен арсенал.

Свързани теми

Предишна публикация
Падналият в Загреб дрон продължава да предизвиква бурни полемики
Следваща публикация
Неизвестен безпилотен апарат се разби в Загреб
367 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…
Меню