Пакистан получи първите си J-10

369 прочитания

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе на 11 март 2022 г.

Церемонията се проведе в 9-та авиобаза Минхас, намираща се в северната част на страната. Сред присъстващите беше пакистанския премиер Имран Хан, шефът на пакистанските ВВС, посланикът на Китай в страната и други.

Премиерът Хан е заявил, че покупката на изтребители J-10 от Китай показва, че страната му цени суверенитетът си.

По време на церемонията бяха заснети шест броя изтребителя китайско производство и бе обявено, че официалното им означение е J-10CE. Стана ясно и че договорът за покупка е бил подписан между правителствата на Пакистан и Китай на 25 юни 2021 г.

Количеството поръчани самолети, обаче остава неизвестно. Предполага се, че е между 24 и 36 самолета. Няма и информация за цената на сделката.

Доставените на Пакистан изтребители са вариация на J-10C, които се експлоатират от Китай. От разпространените снимки се вижда, че те се задвижват от китайския реактивен двигател WS-10B. Най-видната промяна, в сравнение с машините за Китай, е липсата на антена за обмен на данни.

Слуховете, че Пакистан е клиент на J-10 витаят от почти 20 години. В края на декември 2021 г. пакистанският министър на вътрешните работи Рашид Ахмед е заявил, че страната му вече е поръчала нови китайски изтребители, които ще бъдат показани официално на националния празник на Пакистан – 23 март. Първите снимки на пакистански J-10 се появиха в средата на февруари.

Пакистан не е чужд на покупките на китайски бойни самолети, като в момента двете страни официално се кооперират по лекия изтребител JF-17/FC-1. Той е създаден в Китай по пакистанска поръчка, но се сглобява в Пакистан с известна и нарастваща локализация на производството.

J-10 е китайски еднодвигателен многоцелев изтребител, който е в серийно производство от 2004 г., като до момента са сглобени над 400 машини от четири основни версии. J-10C е последният модел, който има AESA радар, вградена инфрачервена система за откриване и прехват, подобрена система за самозащита, подобрения в кабината и разширен арсенал.

Свързани теми

Предишна публикация
Падналият в Загреб дрон продължава да предизвиква бурни полемики
Следваща публикация
Неизвестен безпилотен апарат се разби в Загреб
369 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Меню