Ще се обсъжда с Полша възможността за поддръжка на МиГ-29

234 прочитания

България и Полша ще обсъждат възможността за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Това стана ясно след срещата на българския президент Румен Радев и президентът на Полша Анджей Дуда, която се проведе днес, 22 март 2022 г.

„Благодаря на президента Дуда, за неговата готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с помощта на полската индустрия и ВВС”, заяви президентът Радев след срещата с полския си колега.

Президентът използва повода, за да изяви за пореден път опасенията си за закърняването на отбранителните способности на българските въоръжени сили. Като контрапункт той посочи именно Полша, която полага нарастващи грижи за своята армия – преди дни президентът Дуда е подписал Закон за отбрана на отечеството, съгласно който разходите за отбрана на страната за тази година се фиксират на 2,2% от БВП, на поне 3% от 2023 г., като се обмисля дори да достигнат и 4%. Провежда се и модернизация на въоръжените сили, като наред с това, подчерта Радев, се поддържа и експлоатира и съветско въоръжение – в Полша и Словакия МиГ-29, в Румъния МиГ-21.

В тази връзка, той посочи, че ресурсът на двигателите на нашите изтребители МиГ-29 изтича до края на тази година. А ескадрила F-16, която все още не е купена в нейната цялост, ще е в оперативна готовност едва към 2030 г.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да загробим нашата 110-годишна бойна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения“, предупреди българският държавен глава.

Свързани теми

Предишна публикация
Още една бройка за специализацията „летец – пилот”
Следваща публикация
Открит летателен ден на 26 март в Долна Митрополия
234 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…

Командирът на ВВС участва в симпозиум на НАТО

На 2 и 3 юли 2018 г. в Щаба на Съюзното въздушно командване на НАТО (СВК) в Рамщайн се проведе Симпозиум на командващите на Военновъздушните сили на страните-членки на НАТО. Това съобщават от ВВС.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Меню