Ще се обсъжда с Полша възможността за поддръжка на МиГ-29

233 прочитания

България и Полша ще обсъждат възможността за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Това стана ясно след срещата на българския президент Румен Радев и президентът на Полша Анджей Дуда, която се проведе днес, 22 март 2022 г.

„Благодаря на президента Дуда, за неговата готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с помощта на полската индустрия и ВВС”, заяви президентът Радев след срещата с полския си колега.

Президентът използва повода, за да изяви за пореден път опасенията си за закърняването на отбранителните способности на българските въоръжени сили. Като контрапункт той посочи именно Полша, която полага нарастващи грижи за своята армия – преди дни президентът Дуда е подписал Закон за отбрана на отечеството, съгласно който разходите за отбрана на страната за тази година се фиксират на 2,2% от БВП, на поне 3% от 2023 г., като се обмисля дори да достигнат и 4%. Провежда се и модернизация на въоръжените сили, като наред с това, подчерта Радев, се поддържа и експлоатира и съветско въоръжение – в Полша и Словакия МиГ-29, в Румъния МиГ-21.

В тази връзка, той посочи, че ресурсът на двигателите на нашите изтребители МиГ-29 изтича до края на тази година. А ескадрила F-16, която все още не е купена в нейната цялост, ще е в оперативна готовност едва към 2030 г.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да загробим нашата 110-годишна бойна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения“, предупреди българският държавен глава.

Свързани теми

Предишна публикация
Още една бройка за специализацията „летец – пилот”
Следваща публикация
Открит летателен ден на 26 март в Долна Митрополия
233 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.

Рекордните 15 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2019 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2019 г.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

База КУН с нов командир

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Меню