Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати

398 прочитания

Новият военен министър Драгомир Заков начерта амбиции за реализиране на девет плюс един големи военни проекта, сред които придобиването на още изтребители F-16, покупка на нови 3D обзорни радари, нови зенитно-ракетни комплекси и безпилотни апарати. Това стана по време на пресконференция, която се проведе днес, 29 март 2022 г.

„Като цяло, имаме девет приоритетни проекта, около които работим активно. Представям ги съвсем накратко – придобиване на нова бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизирана бригада; развитие на способности за артилерийска поддръжка; придобиване на 3D радари; изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие; придобиване на безпилотни летателни апарати; придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници; придобиване на боеприпаси за плавателни средства на ВМС; придобиване на брегови противоракетни комплекси (вероятно има предвид противокорабни ракетни комплекси – бел. ред.); придобиване на полево комуникационно и информационно оборудване. Плюс още един проект – придобиване на още самолети F-16 за формирането на ескадрила”, заяви министър Заков.

Той посочи, че в момента всеки един от тези проекти минава през анализ за да се види как най-правилно, най-ефективно и най-бързо той може да се реализира, като целта в крайна сметка е придобиване на реални способности. Министърът на отбраната обясни, че е добре възможно най-бързо да се реализира идеята за фонд със средства за модернизация и превъоръжаване, за да не се налага парите да се връщат в централния бюджет ако не се похарчат в рамките на календарната година.

Заков не даде финансови изражения на тези девет плюс един проекта, нито посочи срокове за тяхното реализиране.

Той даде да се разбере, че покупката на нови наземни обзорни трикоординатни радари е особено приоритетно.

В началото на февруари, предшественикът на Заков Стефан Янев каза, че проектът за новите обзорни радари може да се задвижи след лятото, когато се очаква актуализация на републиканския бюджет. Пари за този проект липсват в сегашната версия на бюджета.

През миналата есен, служебният министър на отбраната Георги Панайотов твърдеше, че съвсем скоро ще вкара за обсъждане в Министерски съвет проекта за инвестиционен разход за покупката на седем радара на стойност 390 млн. лева. Това обаче не се случи. През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

„По отношение втората част на ескадрилата F-16 знаете, че е изпратено запитване за оферта до САЩ. Към този момент нямаме отговор. В момента, в който имаме оферта, тя ще бъде движена по съответния ред, разбира се, със съответното становище на МО”, каза още Заков.

Припомняме, че служебният кабинет през август 2021 г. изпрати до САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още осем изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. Отговорът се чака някъде в следващите седмици.

Заков не даде информация за другите два проекта, които засягат ВВС – новите ЗКР и покупката на безпилотни апарати.

В момента върви процедурата по възлагане на обществена поръчка с предмет покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини” за Сухопътни войски. Програмата е сравнително скромна, като се цели покупката на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Очакваната стойност на проекта е 20,5 млн. лева.

Програмата, за която говори Заков, е по-скоро друга. През миналата година командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров заяви в интервю за АЕРО, че ВВС имат планове за покупка на по-сериозни безпилотни системи с високи способности за разузнаване от въздуха, както и ударни възможности.

Колкото до новите ЗРК, през миналото лято служебният министър Панайотов заяви в Народното събрание, че имало такъв проект, но той е финансово неосигурен и срокът му на реализация е 2032 г. В него можело да се вложат между $300 млн. и $1,23 млрд.

По информация на АЕРО, през миналата есен са били изготвени спецификации за два типа мобилни зенитно-ракетни комплекси – един със среден и един с голям обсег.

Остава да видим дали действително тези проекти ще бъдат финансово осигурени.

Свързани теми

Предишна публикация
Още една бройка за специализацията „летец – пилот”
Следваща публикация
ГЕРБ и БСП се надвикваха по покупката на F-16
398 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16

Визитата на премира Бойко Борисов в Белия дом и срещата му с американския президент Доналд Тръмп е признание за покупката на изтребителите F-16. Това каза в предаването „Тази неделя” днес, 10 ноември 2019 г., бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Меню