Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати

384 прочитания

Новият военен министър Драгомир Заков начерта амбиции за реализиране на девет плюс един големи военни проекта, сред които придобиването на още изтребители F-16, покупка на нови 3D обзорни радари, нови зенитно-ракетни комплекси и безпилотни апарати. Това стана по време на пресконференция, която се проведе днес, 29 март 2022 г.

„Като цяло, имаме девет приоритетни проекта, около които работим активно. Представям ги съвсем накратко – придобиване на нова бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизирана бригада; развитие на способности за артилерийска поддръжка; придобиване на 3D радари; изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие; придобиване на безпилотни летателни апарати; придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници; придобиване на боеприпаси за плавателни средства на ВМС; придобиване на брегови противоракетни комплекси (вероятно има предвид противокорабни ракетни комплекси – бел. ред.); придобиване на полево комуникационно и информационно оборудване. Плюс още един проект – придобиване на още самолети F-16 за формирането на ескадрила”, заяви министър Заков.

Той посочи, че в момента всеки един от тези проекти минава през анализ за да се види как най-правилно, най-ефективно и най-бързо той може да се реализира, като целта в крайна сметка е придобиване на реални способности. Министърът на отбраната обясни, че е добре възможно най-бързо да се реализира идеята за фонд със средства за модернизация и превъоръжаване, за да не се налага парите да се връщат в централния бюджет ако не се похарчат в рамките на календарната година.

Заков не даде финансови изражения на тези девет плюс един проекта, нито посочи срокове за тяхното реализиране.

Той даде да се разбере, че покупката на нови наземни обзорни трикоординатни радари е особено приоритетно.

В началото на февруари, предшественикът на Заков Стефан Янев каза, че проектът за новите обзорни радари може да се задвижи след лятото, когато се очаква актуализация на републиканския бюджет. Пари за този проект липсват в сегашната версия на бюджета.

През миналата есен, служебният министър на отбраната Георги Панайотов твърдеше, че съвсем скоро ще вкара за обсъждане в Министерски съвет проекта за инвестиционен разход за покупката на седем радара на стойност 390 млн. лева. Това обаче не се случи. През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

„По отношение втората част на ескадрилата F-16 знаете, че е изпратено запитване за оферта до САЩ. Към този момент нямаме отговор. В момента, в който имаме оферта, тя ще бъде движена по съответния ред, разбира се, със съответното становище на МО”, каза още Заков.

Припомняме, че служебният кабинет през август 2021 г. изпрати до САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още осем изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. Отговорът се чака някъде в следващите седмици.

Заков не даде информация за другите два проекта, които засягат ВВС – новите ЗКР и покупката на безпилотни апарати.

В момента върви процедурата по възлагане на обществена поръчка с предмет покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини” за Сухопътни войски. Програмата е сравнително скромна, като се цели покупката на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Очакваната стойност на проекта е 20,5 млн. лева.

Програмата, за която говори Заков, е по-скоро друга. През миналата година командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров заяви в интервю за АЕРО, че ВВС имат планове за покупка на по-сериозни безпилотни системи с високи способности за разузнаване от въздуха, както и ударни възможности.

Колкото до новите ЗРК, през миналото лято служебният министър Панайотов заяви в Народното събрание, че имало такъв проект, но той е финансово неосигурен и срокът му на реализация е 2032 г. В него можело да се вложат между $300 млн. и $1,23 млрд.

По информация на АЕРО, през миналата есен са били изготвени спецификации за два типа мобилни зенитно-ракетни комплекси – един със среден и един с голям обсег.

Остава да видим дали действително тези проекти ще бъдат финансово осигурени.

Свързани теми

Предишна публикация
Още една бройка за специализацията „летец – пилот”
Следваща публикация
ГЕРБ и БСП се надвикваха по покупката на F-16
384 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Марешки също е против преговорите за F-16

Веселин Марешки, лидер на партията „Воля”, заяви, че той е против покупката на нов боен самолет и няма да я покупката в Парламента. Това каза той днес, 10 януари 2019 г. в ефира на Нова телевизия.

Меню