ГЕРБ и БСП се надвикваха по покупката на F-16

243 прочитания

Ратификацията на изменение в договора за покупка на ракети AIM-9X Sidewinder предизвика тежка размяна на реплики между депутатите на ГЕРБ и БСП, а темата бе подписания през 2019 г. договор за осем изтребителя F-16. Това се случи в Парламента днес, 30 март 2022 г.

Депутатите трябваше да гласуват на първо четене ратификация на изменението на договора за покупка на 12 ракети „въздух – въздух” AIM-9X Sidewinder. Заради неизразходването на средства по договора е станало възможно доставката на още три ракети в рамките на вече сключения договор, без плащане на допълнителни суми.

Това обаче бе използвано от депутатите на БСП да атакуват предишните управляващи за начина по който е сключен договора за осемте изтребителя.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов изчете данни за сключени различни договори за покупката на нови F-16 и F-35, както и за модернизация на F-16 до стандарта V, като заключи че България е платила твърде много пари за своите осем F-16 Block 70.

„Естествено, че ще подкрепим трите ракети, които се дават допълнително. Но как е подписан този договор? Даже не коментираме, че самолетите трябваше да бъдат доставени в България през 2023 г., а сега ще ги чакаме към 2025 г. И това при положение, че на България в момента са необходими бойни самолети. Мисля, че е крайно време други органи да се занимаят с тази сделка, а не ние тук в Народното събрание да спорим”, каза в заключение Гуцанов.

Веднага в защита на сделката се хвърлиха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Христо Гаджев.

„Кого обвинявате в корупция? Българското правителство или американското правителство? Ако обвинявате българското, значи че американското е взело някакъв рушвет. Ако обвинявате американското, значи то е корумпирано по някакъв начин. Кой е корумпиран тук и кой е направил злоупотреби? И това не са ябълки и круши, че да ги сравнявате. Това са самолети. И сега ще видите, че следващата партида ще е много по-евтина, защото имаме търговски отношения”, заяви от трибуната Биков.

Не по-малко настървен в защите бе и колегата му Христо Гаджев:

„Цените са еднакви за всички, които сключват подобни договори. Прочее, за Словакия са абсолютно същите, каквито са за България. Спекулациите не помагат. В момента и кола да си купувате нова, чакате между шест и осем месеца да ви я произведат. Въоръжение по принцип се купува на хартия”

В дупликата си Гуцанов заяви, че дори и да се купува нещо „на зелено” това не трябва да се прави срещу 100% аванс и посочи, че преговорите по сделката е трябвало да бъдат проведени по друг начин в търсене на по-изгодни условия за България.

„Трябваше да има превъоръжаване на ВВС, но не и по този начин. Защото за тези пари можехме да имаме самолети, които вече да са тук или поне да са на съвсем други параметри”, каза Гуцанов.

Румен Гечев (БСП) припомни, че през 2019 г. е нарекъл договора унизителен и заяви, че вече се вижда, че той е бил прав в прогнозите си. Той окачестви даването на три ракети AIM-9 в рамките на вече платената сума, като опит за позитивен пиар.

„Виновни сте вие от ГЕРБ и ВМРО и по-точно, министър-председателят Бойко Методиев Борисов. Дал парите, а няма самолети. Каракачанов, министър на отбраната, дал два милиарда, а няма самолети. Къде е вашият о.з. генерал Попов, с който спорехме? Къде го скрихте? Няма неустойки в договора! Престъпно е! Аз прочетох договора в секретна секция, няма неустойки. А гаранцията е шест месеца! Кафеварка да си купите, идва с гаранция от две години. Няма значение с кой е сключен договора, като не се изпълнява се плащат неустойки. Само, че нашите юнаци са подписали договор без неустойки. А тия трите ракети, които ни дават, вземете си ги в ГЕРБ и се снимайте с тях”, каза Гечев.

Другите три партии от управляващата коалиция не се включиха в дебатите. Изказвания имаше само от „Възраждане”.

 „Съгласен съм, че сделката е порочна и тя не изпълнява основната си функция – да някакви способности за военната ни авиация, която е докарана до смешно и жалко съществуване. Не съм съгласен, че само ГЕРБ са виновни. Те имаха един основен коалиционен партньор. Под договора стои подписа на министър Каракачанов”, каза депутатът Николай Дренчев.

Костадин Костадинов („Възраждане”) каза, че 12-те ракети AIM-9X в първоначалния договор са били платени на единична цена от $670 000. Трите допълнителни са били калкулирани на стойност от $536 000 за една ракета.

„Лесно е да излезем и да скочим на ГЕРБ. Няма проблем. Но защо сега новото правителство не поставя въпроса пред САЩ за това как е бил сключен този договор и на какви условия? Всичко това, което казахме сега тук, да бъде поставено пред тях”, попита лидера на партията.

Времето на пленарното заседание изтече и гласуването остана за утре.

Дебатите в комисията

Същото решение е било разгледано на 10 март 2022 г. в Комисията по отбрана към Народното събрание. Интересното, което се чете от стенограмата, е как депутатите осъзнават, че за осемте купени F-16 има минимално количество договорено въоръжение. Публикуваме тази част от изказванията в комисията:

„НИКОЛАЙ ДРЕНЧЕВ („Възраждане“): Другото, което е безкрайно шокиращо, е количеството ракети. Тоест това означава, че само за 8-те бойни самолета имаме по две ракети. Това означава, че възможностите, след като сме похарчили 2 милиарда за авиация, бойните възможности са сведени до едно звено – една ескадрила, от която и да е държава навлязла тук след като си изстреляме 12-те ракети, слава богу, вече 15. Даже при 100% ефективност (реплики), половината ще останат. Разбирате ли какъв е проблемът? Нямам нищо против да получим три ракети, но схемата по начало е сбъркана някъде. Къде е сбъркана?
….

ВИКТОР НАСЪР (ПП): Ще използвам момента, че говорим за оръжието. В интервю преди няколко седмици командващият на Трета авиобаза – генерал Русев, каза, че сме закупили практическо бутиково въоръжение за новите самолети. Тоест ракетите Сайндуиндър от 12 стават 15? Това ли са всичките ракети, които сме закупили първоначално или имаме и повече закупени в момента по първия договор?

….

ХРИСТО ГАДЖЕВ (ГЕРБ): Една бърза реплика, господин Председател. Нека първо да си припомним, най-малкото като погледнем – като напишем в Гугъл, веднага излиза – ракетите не са 12, а са 24 бойни плюс 8 тренировъчни. Тоест стават 27 плюс 8. Сега, това е преценено на базата на тези Сайндуиндър, отделно има и AMRAAM, отделно има и други, отделно има и бомби, отделно има и МК-комплекти и така нататък. Той боекомплектът не е само тези ракети.
Така че нека да бъдем точни – не са 12, а са 24, тоест двойно повече отколкото се говори тук в момента. Сега, дали са достатъчни или не са достатъчни, това е начален боекомплект, който да може да посреща дежурството на момента. Оттам нататък дали българската държава ще прецени да купува повече или по-малко, а може дори и утре да поръча ракети, които да дойдат, ако, разбира се, Министерството прецени.”

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Заков: Няма да има неустойки за забавянето на F-16, защото няма нарушение на договора
Следваща публикация
Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати
243 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню