ГЕРБ и БСП се надвикваха по покупката на F-16

241 прочитания

Ратификацията на изменение в договора за покупка на ракети AIM-9X Sidewinder предизвика тежка размяна на реплики между депутатите на ГЕРБ и БСП, а темата бе подписания през 2019 г. договор за осем изтребителя F-16. Това се случи в Парламента днес, 30 март 2022 г.

Депутатите трябваше да гласуват на първо четене ратификация на изменението на договора за покупка на 12 ракети „въздух – въздух” AIM-9X Sidewinder. Заради неизразходването на средства по договора е станало възможно доставката на още три ракети в рамките на вече сключения договор, без плащане на допълнителни суми.

Това обаче бе използвано от депутатите на БСП да атакуват предишните управляващи за начина по който е сключен договора за осемте изтребителя.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов изчете данни за сключени различни договори за покупката на нови F-16 и F-35, както и за модернизация на F-16 до стандарта V, като заключи че България е платила твърде много пари за своите осем F-16 Block 70.

„Естествено, че ще подкрепим трите ракети, които се дават допълнително. Но как е подписан този договор? Даже не коментираме, че самолетите трябваше да бъдат доставени в България през 2023 г., а сега ще ги чакаме към 2025 г. И това при положение, че на България в момента са необходими бойни самолети. Мисля, че е крайно време други органи да се занимаят с тази сделка, а не ние тук в Народното събрание да спорим”, каза в заключение Гуцанов.

Веднага в защита на сделката се хвърлиха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Христо Гаджев.

„Кого обвинявате в корупция? Българското правителство или американското правителство? Ако обвинявате българското, значи че американското е взело някакъв рушвет. Ако обвинявате американското, значи то е корумпирано по някакъв начин. Кой е корумпиран тук и кой е направил злоупотреби? И това не са ябълки и круши, че да ги сравнявате. Това са самолети. И сега ще видите, че следващата партида ще е много по-евтина, защото имаме търговски отношения”, заяви от трибуната Биков.

Не по-малко настървен в защите бе и колегата му Христо Гаджев:

„Цените са еднакви за всички, които сключват подобни договори. Прочее, за Словакия са абсолютно същите, каквито са за България. Спекулациите не помагат. В момента и кола да си купувате нова, чакате между шест и осем месеца да ви я произведат. Въоръжение по принцип се купува на хартия”

В дупликата си Гуцанов заяви, че дори и да се купува нещо „на зелено” това не трябва да се прави срещу 100% аванс и посочи, че преговорите по сделката е трябвало да бъдат проведени по друг начин в търсене на по-изгодни условия за България.

„Трябваше да има превъоръжаване на ВВС, но не и по този начин. Защото за тези пари можехме да имаме самолети, които вече да са тук или поне да са на съвсем други параметри”, каза Гуцанов.

Румен Гечев (БСП) припомни, че през 2019 г. е нарекъл договора унизителен и заяви, че вече се вижда, че той е бил прав в прогнозите си. Той окачестви даването на три ракети AIM-9 в рамките на вече платената сума, като опит за позитивен пиар.

„Виновни сте вие от ГЕРБ и ВМРО и по-точно, министър-председателят Бойко Методиев Борисов. Дал парите, а няма самолети. Каракачанов, министър на отбраната, дал два милиарда, а няма самолети. Къде е вашият о.з. генерал Попов, с който спорехме? Къде го скрихте? Няма неустойки в договора! Престъпно е! Аз прочетох договора в секретна секция, няма неустойки. А гаранцията е шест месеца! Кафеварка да си купите, идва с гаранция от две години. Няма значение с кой е сключен договора, като не се изпълнява се плащат неустойки. Само, че нашите юнаци са подписали договор без неустойки. А тия трите ракети, които ни дават, вземете си ги в ГЕРБ и се снимайте с тях”, каза Гечев.

Другите три партии от управляващата коалиция не се включиха в дебатите. Изказвания имаше само от „Възраждане”.

 „Съгласен съм, че сделката е порочна и тя не изпълнява основната си функция – да някакви способности за военната ни авиация, която е докарана до смешно и жалко съществуване. Не съм съгласен, че само ГЕРБ са виновни. Те имаха един основен коалиционен партньор. Под договора стои подписа на министър Каракачанов”, каза депутатът Николай Дренчев.

Костадин Костадинов („Възраждане”) каза, че 12-те ракети AIM-9X в първоначалния договор са били платени на единична цена от $670 000. Трите допълнителни са били калкулирани на стойност от $536 000 за една ракета.

„Лесно е да излезем и да скочим на ГЕРБ. Няма проблем. Но защо сега новото правителство не поставя въпроса пред САЩ за това как е бил сключен този договор и на какви условия? Всичко това, което казахме сега тук, да бъде поставено пред тях”, попита лидера на партията.

Времето на пленарното заседание изтече и гласуването остана за утре.

Дебатите в комисията

Същото решение е било разгледано на 10 март 2022 г. в Комисията по отбрана към Народното събрание. Интересното, което се чете от стенограмата, е как депутатите осъзнават, че за осемте купени F-16 има минимално количество договорено въоръжение. Публикуваме тази част от изказванията в комисията:

„НИКОЛАЙ ДРЕНЧЕВ („Възраждане“): Другото, което е безкрайно шокиращо, е количеството ракети. Тоест това означава, че само за 8-те бойни самолета имаме по две ракети. Това означава, че възможностите, след като сме похарчили 2 милиарда за авиация, бойните възможности са сведени до едно звено – една ескадрила, от която и да е държава навлязла тук след като си изстреляме 12-те ракети, слава богу, вече 15. Даже при 100% ефективност (реплики), половината ще останат. Разбирате ли какъв е проблемът? Нямам нищо против да получим три ракети, но схемата по начало е сбъркана някъде. Къде е сбъркана?
….

ВИКТОР НАСЪР (ПП): Ще използвам момента, че говорим за оръжието. В интервю преди няколко седмици командващият на Трета авиобаза – генерал Русев, каза, че сме закупили практическо бутиково въоръжение за новите самолети. Тоест ракетите Сайндуиндър от 12 стават 15? Това ли са всичките ракети, които сме закупили първоначално или имаме и повече закупени в момента по първия договор?

….

ХРИСТО ГАДЖЕВ (ГЕРБ): Една бърза реплика, господин Председател. Нека първо да си припомним, най-малкото като погледнем – като напишем в Гугъл, веднага излиза – ракетите не са 12, а са 24 бойни плюс 8 тренировъчни. Тоест стават 27 плюс 8. Сега, това е преценено на базата на тези Сайндуиндър, отделно има и AMRAAM, отделно има и други, отделно има и бомби, отделно има и МК-комплекти и така нататък. Той боекомплектът не е само тези ракети.
Така че нека да бъдем точни – не са 12, а са 24, тоест двойно повече отколкото се говори тук в момента. Сега, дали са достатъчни или не са достатъчни, това е начален боекомплект, който да може да посреща дежурството на момента. Оттам нататък дали българската държава ще прецени да купува повече или по-малко, а може дори и утре да поръча ракети, които да дойдат, ако, разбира се, Министерството прецени.”

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Заков: Няма да има неустойки за забавянето на F-16, защото няма нарушение на договора
Следваща публикация
Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати
241 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Меню