Българин приключи първоначалния курс за обучение на F-16

232 прочитания

Българският капитан Александър Велинов приключи курса си за първоначално обучение на изтребителя F-16. Това съобщиха от 162-то изтребително крило на Въздушната национална гвардия на Аризона.

Церемонията по завършване на капитан Велинов е била проведена на 8 април 2022  г. в авиобаза Тусон, Аризона, където се базира крилото.

„Когато се върна в България F-16 ще бъде чисто нов самолет, затова зависи от първите пилоти и техници, които преминават обучение в САЩ, да изградят основата на един висок стандарт. След като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, моето обучение в Тусон е от изключителна важност”, заявява капитан Велинов.

162-то изтребително крило се занимава с обучението на чуждестранни пилоти, които преминават на F-16.

Въпреки, че в текстът на крилото не се съобщава изрично, капитан Велинов е приключил т.нар. „B-Course” или още Basic Course в усвояването на F-16. Той стандартно е с продължителност от 37 седмици, като в неговите рамки се натрупват средно 70 часа в рамките на 59 задачи, като към тях има приблизително 245 учебни часа на земята и 69 часа на симулатор.

Kaпитaн Aлeĸcaндъp Beлинoв e зaмecтниĸ-ĸoмaндиp нa чeтвъpтo изтpeбитeлнo aвиaциoннo звeнo в изтpeбитeлнa aвиaциoннa ecĸaдpилa в aвиoбaзa Гpaф Игнaтиeвo. Зaвъpшил e пpeз 2014 г. Haциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт „Bacил Лeвcĸи“, cпeциaлнocт „Opгaнизaция и yпpaвлeниe нa TΠ oт BBC – Лeтeц-пилoт“. Πpeз 2017 г. e зaвъpшил oбyчeниe пo пpoгpaмaтa нa CAЩ зa пoдгoтoвĸa нa pъĸoвoдни ĸaдpи зa aвиaциятa във Boeннoвъздyшнa бaзa „Kълъмбъc“, Mиcиcипи, CAЩ. Πpитeжaвa ĸлacнa cпeциaлнocт „Boeнeн пилoт“ – 3-ти ĸлac. В българските ВВС Велинов последно пилотираше МиГ-29.

Капитан Велинов бе част от първата група, която замина за обучение на F-16 в САЩ през юни 2020 г. Той е част от летците, които трябва да получат по-висока квалификация, включително водачи на групи и проверяващи инструктори. Така, че неговото обучение продължава.

Свързани теми

Предишна публикация
Усиленият „ер полисниг“ на Графа продължава с холандско участие
Следваща публикация
Четири нидерландски F-35 пристигнаха у нас за изпълнение на „ер полисинг”
232 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Меню