Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет

160 прочитания

В 07,45 часа българско време днес, 26 април 2022 г., дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Това съобщиха от МО.

Получен бе сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево.

При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията „ер полисинг“ в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 16
Следваща публикация
Усиленият „ер полисниг“ на Графа продължава с холандско участие
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Меню