Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет

159 прочитания

В 07,45 часа българско време днес, 26 април 2022 г., дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Това съобщиха от МО.

Получен бе сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево.

При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията „ер полисинг“ в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 16
Следваща публикация
Усиленият „ер полисниг“ на Графа продължава с холандско участие
159 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вертолети на ВВС отново гасят горски пожари

Два вертолета Ми-17 от състава на 24-та авиобаза се включиха днес, 31 август 2017 г., в потушаването на пожара, възникнал край село Красново, община Хисаря, област Пловдив. Това съобщават от МО.

ВВС с анализ за 2018 г.

Военновъздушните сили проведоха своя анализ за 2018 г. Това стана днес, 21 януари 2019 г. Като основни акценти бяха поставени върху изграждане на необходимите подготовки, личния състав и поддържане на безопасността на полетите.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Меню