Празнични обещания за изтребителната авиация

246 прочитания

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха празнични обещания, че българските ВВС няма да губят способности за охрана на българското небе. Това стана днес, 6 май 2022 г.

„Преди няколко седмици на въпрос, дали ще изпращаме МиГ-29 на Украйна, аз отговорих, че много повече ме притеснява, дали ще успеем да задържим МиГ-29 до момента, в който ще почнем да ползваме новата платформа F-16. Към момента работим със съюзници, за да можем да удължим, колкото е възможно, живота на МиГ-29. Очевидно е, че с Русия, Украйна и Беларус това няма как да стане”, заяви министър Заков в интервю по програма „Хоризонт” на БНР.

Той каза, че има различни опции за това да се намери решение в следващите няколко месеца.

„Целта е българските ВВС да не губят способности. Те имат вече 110-годишна история, няма как да си позволим да стигнем до загуба на способности”, каза още Заков.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов влезе в по-голяма конкретика по въпроса.

„Предложил съм на министъра да сключим в спешен порядък договор с военно-ремонтните предприятия на Полша за поддръжка на МиГ-29. Трябва да осигурим летателната годност поне до 2025 – 2026 г.”, каза той в интервю за bTV.

Адмиралът сподели, че българска делегация вече е посетила Полша. В нейния състав е влизал командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Адмирал Ефтимов обаче не дава ясен отговор дали поддръжката в посочения от него срок ще е възможна, като той обясни, че всичко зависи от възможностите на полските заводи и наличието на резервни части. В такъв случай, не става ясно какъв ще е предмета на договора с Полша.

Ефтимов посочи, че ако поддръжката е невъзможна, то ще се търси възможност за лизинг или нещо подобно на изтребители, които да позволят да не се прекъсва носенето на дежурството по „ер полисинг” до усвояването на F-16. За да се осъществи сценария с лизинга, обаче трябвало да има яснота по три много важни теми – обучение на летателен състав, обучение на технически персонал и инфраструктура.

„Логично се ориентираме първо към F-16, защото имаме частично подготвени пилоти. Разглеждаме различни варианти, ще говорим с Нидерландия, със САЩ, с други държави”, каза Ефтимов, като не отхвърли вариант да се търсят и друг тип изтребители, различни от F-16.

Думите на Ефтимов, обаче търпят коментар. В момента България има с един, единствен пилот, който е преминал през базовия курс за усвояване на F-16. По неофициална информация, втори не се очаква в близко бъдеще, тъй като останалите български пилоти са на по-заден етап от обучението си в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Български МиГ-29 отново оказаха помощ на пътнически самолет
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 16
246 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Меню