САЩ сертифицираха полските M-346 за обучение на бъдещи пилоти на F-16 и F-35

205 прочитания

Военновъздушното училище на полските ВВС в Деблин бе сертифицирано от ВВС на САЩ за извършване на преходно към изтребител обучение с учебния самолет Leonardo M-346. Това съобщава Shephard Media.

След сертификацията ВВС на САЩ признават, че с M-346 може да се извършва обучение в Деблин, което съответства на преходното към изтребител обучение (Introduction for Fighter Fundamentals – IFF), което в Съединените щати се извършва на свръхзвуковите учебни самолети T-38 Talon, а в близко бъдеще ще започне преминаване на новия T-7A.

Сертификацията значи, че Полша ще може да извършва по-голямата част от обучението на бъдещите си бойни пилоти в страната. Теоретично, това значи и че в страната могат да се обучават чужди пилоти, които след това да летят на F-16 и F-35.

Сертификацията е станала след проверка на място извършена от делегация на ВВС на САЩ. Били са проверени подготовките на полските инструктори, програмата за обучение – както теоретично, така и на симулатор и самолет, процедурите за брифинги и дебрифинги, системата за планиране на задачи, документацията, системата за безопасност. Прегледани са и способностите на самите самолети, симулатори и условията на летището.

Било е препоръчано единствено покупката на допълнителен симулатор.

Полските ВВС в момента разполагат с 12 броя M-346. През миналата година бяха поръчани още четири машини от този тип, чиято доставка се очаква в края на 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
В румънски води бе открит свален украински БЛА
Следваща публикация
Падналият в Загреб дрон продължава да предизвиква бурни полемики
205 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Сенегал става стартов клиент на L-39NG

Сенегал става стартов клиент на новия чешки учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Това съобщи производителят Aero Vodochody на 4 април 2018 г.

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Меню