Български МиГ-29 отново оказаха помощ на пътнически самолет

85 прочитания

В ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Това съобщиха днес от МО.

При изпълнение на реална мисия по „ер полисинг“, българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа.

С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, се казва в съобщението на военното ведомство.

От българското МО започнаха съвсем наскоро да съобщават за реалните вдигания на българските дежурни изтребители. Темата беше табу доскоро.

Свързани теми

Предишна публикация
В САЩ са водени разговори за „заместващ” изтребител за българските ВВС
Следваща публикация
Празнични обещания за изтребителната авиация
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…
Меню