Български МиГ-29 отново оказаха помощ на пътнически самолет

85 прочитания

В ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Това съобщиха днес от МО.

При изпълнение на реална мисия по „ер полисинг“, българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа.

С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, се казва в съобщението на военното ведомство.

От българското МО започнаха съвсем наскоро да съобщават за реалните вдигания на българските дежурни изтребители. Темата беше табу доскоро.

Свързани теми

Предишна публикация
В САЩ са водени разговори за „заместващ” изтребител за българските ВВС
Следваща публикация
Празнични обещания за изтребителната авиация
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Полша очаква да намали цена на F-35

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

Меню