В САЩ са водени разговори за „заместващ” изтребител за българските ВВС

346 прочитания

При скорошното посещение на българска правителствена делегация в САЩ е станало въпрос за придобиване на „заместващ” изтребител, който да поеме охраната на въздушното ни пространство след сваляне от въоръжение на МиГ-29. Резултатите от тези разговори, обаче не са ясни. Това се разбра днес, 12 май 2022 г., от думите на премиера Кирил Петков и военния министър Добромир Заков.

„Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети, като алтернатива на това, че имаме забавяне на самолетите, които сме си поръчали. Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности, но ще имаме подкрепа и за това. Така, че българското небе да остане защитено”, заяви премиерът Петков преди началото на днешното правителствено заседание.

Петков, както и министърът на отбраната, бяха на посещение в САЩ в началото на седмицата.

Министър Заков, обаче бе по-предпазлив в изказванията си по темата за „заместващ” изтребител и вместо да определи разговорите, като „голям напредък”, заяви, че все още няма конкретни резултати.

„Проведохме разговори за възможностите за „ер полисинг” в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и F-16 Block 70. Няма в момента конкретни резултати, но от наша страна бяха поставени правилните въпроси и мисля, че американската страна правилно чу това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява”, каза Заков пред журналисти на полигона „Црънча”.

На журналистически въпрос за повече конкретика, той отговори, че в момента се водят разговори и няма как да има такава. Военният министър даде да се разбере, че политическото и военното ръководство работи за това да няма прекъсване на носенето на дежурство по мисията „ер полисинг”.

„Говорим за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена. Дали това ще бъдат самолети F-16, дали ще бъдат други самолети, бройки самолети, от къде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами, това са все още елементи на разговори”, каза Заков.

Той каза, че се търси възможно най-правилната и бързата опция за България.

Въпросът за търсене на боен самолет, който да запълни празнината между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на F-16, бе поставен за първи път през март от президента Радев. Иде реч за изтребители на оперативен лизинг. Разговорите сега в САЩ са първата конкретна стъпка към реализирането на тази идея, която обаче още е с неизвестни финансови измерения.

Миналата седмица началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че по този евентуален проект има три много важни въпроса, на които трябва да има отговор – как ще се обучат пилотите, как ще се обучи инженерно-техническия състав и ще имаме ли инфраструктура за конкретния тип.

Свързани теми

Предишна публикация
На 14 май вход свободен в Музея на авиацията
Следваща публикация
Български МиГ-29 отново оказаха помощ на пътнически самолет
346 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Курсанти с първи самостоятелен полет

Между 23 и 26 юли 2018 г., курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски“ изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню