Премиерът Петков: В САЩ говорихме за около шест употребявани изтребители

200 прочитания

Премиерът Кирил Петков заяви, че в САЩ е станало въпрос за взимане на около шест употребявани изтребителя, които да се използват за запълване на дупката в способностите между пенсионирането на МиГ-29 и доставката на новите F-16. Това каза той днес, 15 май 2022 г. в предаването „На фокус с Лора Крумова” по Нова.

„Това, което говорихме с тях (американската страна – бел. ред.) във връзка с въоръжението е, че ние поискахме да ни дадат опция за нашите самолети, заради закъснението на F-16. Сега имаме един период от две години, където е хубаво да имаме възможност да защитаваме небето си и това, което ни обещаха е че ще търсят самолети втора ръка. В момента говорим за около шест самолета и се надяваме съвсем скоро да имаме възможност това да го направим”, каза министър-председателят.

Фактът, че при скорошното посещение на Петков в САЩ е станало въпрос за намиране на „заместващ” боен самолет, който да запълни дупката в способностите на ВВС между пенсионирането на МиГ-29 и приемането на въоръжение на F-16, бе оповестен още на 12 май. Премиерът тогава каза, че по темата е постигнат сериозен напредък в САЩ, но военният министър Драгомир Заков бе далеч по-сдържан, като каза, че за момента няма конкретни резултати от разговорите.

В ефира на Нова премиерът Петков каза, че още няма яснота за финансовото измерение на едно подобно решение за българската военна авиация. Той намекна, че ще става въпрос за оперативен лизинг, но не влезе в други конкретики.

Въпросът за търсене на боен самолет, който да запълни празнината между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на F-16, бе поставен за първи път през март от президента Радев.

Миналата седмица началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че по този евентуален проект има три много важни въпроса, на които трябва да има отговор – как ще се обучат пилотите, как ще се обучи инженерно-техническия състав и ще имаме ли инфраструктура за конкретния тип.

Свързани теми

Предишна публикация
ВАС отсъди в полза на МО по казуса за ремонта на L-39
Следваща публикация
На 14 май вход свободен в Музея на авиацията
200 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Меню