Премиерът Петков: В САЩ говорихме за около шест употребявани изтребители

210 прочитания

Премиерът Кирил Петков заяви, че в САЩ е станало въпрос за взимане на около шест употребявани изтребителя, които да се използват за запълване на дупката в способностите между пенсионирането на МиГ-29 и доставката на новите F-16. Това каза той днес, 15 май 2022 г. в предаването „На фокус с Лора Крумова” по Нова.

„Това, което говорихме с тях (американската страна – бел. ред.) във връзка с въоръжението е, че ние поискахме да ни дадат опция за нашите самолети, заради закъснението на F-16. Сега имаме един период от две години, където е хубаво да имаме възможност да защитаваме небето си и това, което ни обещаха е че ще търсят самолети втора ръка. В момента говорим за около шест самолета и се надяваме съвсем скоро да имаме възможност това да го направим”, каза министър-председателят.

Фактът, че при скорошното посещение на Петков в САЩ е станало въпрос за намиране на „заместващ” боен самолет, който да запълни дупката в способностите на ВВС между пенсионирането на МиГ-29 и приемането на въоръжение на F-16, бе оповестен още на 12 май. Премиерът тогава каза, че по темата е постигнат сериозен напредък в САЩ, но военният министър Драгомир Заков бе далеч по-сдържан, като каза, че за момента няма конкретни резултати от разговорите.

В ефира на Нова премиерът Петков каза, че още няма яснота за финансовото измерение на едно подобно решение за българската военна авиация. Той намекна, че ще става въпрос за оперативен лизинг, но не влезе в други конкретики.

Въпросът за търсене на боен самолет, който да запълни празнината между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на F-16, бе поставен за първи път през март от президента Радев.

Миналата седмица началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че по този евентуален проект има три много важни въпроса, на които трябва да има отговор – как ще се обучат пилотите, как ще се обучи инженерно-техническия състав и ще имаме ли инфраструктура за конкретния тип.

Свързани теми

Предишна публикация
ВАС отсъди в полза на МО по казуса за ремонта на L-39
Следваща публикация
На 14 май вход свободен в Музея на авиацията
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Авиокаст: Епизод 17

Продължаваме с темата за полетите София – Скопие и какво въобще се случва с оператора…
Меню