ВАС отсъди в полза на МО по казуса за ремонта на L-39

287 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което комисията уважи жалбата на компанията „Йотов и син България” ООД срещу откриването на процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете в решение на съда.

Припомняме, че компанията „Йотов и син” обжалваше пуснатата на 1 октомври 2021 г. процедура за ремонт и удължаване на ресурса на четири самолета L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка бе определена на 28 235 413,37 лева без ДДС.

Българската фирма протестираше срещу изискването на МО всички дейности по поръчката да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него. „Йотов и син” имаха намерение да работят с украински подизпълнители.

През декември 2021 г. КЗК отсъди в полза на частната компания, но от МО обжалваха решението на следващата и последна инстанция – ВАС.

В решение № 2433 се чете, че Върховният административен съд практически отхвърля всички мотиви, с които КЗК е отсъдил в полза на „Йотов и син”. Така например, съдът приема аргументите на МО, с които процедурата не е била разделена на отделни позиции.

Основният протест на „Йотов и син”, който е уважен от КЗК, бе свързан с условията всички дейности да се извършват от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.

„Няма колебания в практиката на ВАС, че на възложителите на обществените поръчки е предоставено изключителното право сами да преценяват своите нужди и потребности, както и начина, по който те могат да бъдат задоволени в най-голяма степен, като се съобразяват с принципите, залегнали в чл. 2 от Закона за обществените поръчки.”, пише в решението на ВАС.

Съдът намира за „неподкрепено от доказателствата” решението на КЗК, че условията поставени от МО са дискриминационни. ВАС приема, че възложителят в лицето на МО има право да търси „технически и професионални способности, доказуеми със съответните документи”, когато се касае за увеличаване на ресурса на авиационната техника.

От ВАС също така намират, че ремонтите извършени от „Одеския авиационен завод“ на хърватските изтребители МиГ-21 (съпроводени с редица скандали) и на учебни самолети L-39ZA, бивша собственост на българските ВВС, а сега експлоатирани в Уганда, са „неотносими към спора”. Съдът намира и че доказателствата на „Йотов и син” като цяло не касаят предметета на спора.

Съдът дори цитира по-ранни свои решения по идентични казуси, които дори са между същите страни (КЗК и МО).

„По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че Комисията за защита на конкуренцията неправилно е отменила решението на възложителя, като изложените в тази връзка мотиви в решението са необосновани. Незаконосъобразни и необосновани са правните изводи на КЗК в обжалваното решение, което обуславя неговата отмяна. След отмяната на обжалваното в настоящото производство решение на КЗК следва да бъде постановено друго по съществото на спора, с което жалбата на „Йотов и син България“ ООД със седалище гр. София срещу акта на възложителя за откриване на обществена поръчка, следва да бъде отхвърлена като неоснователна.”, се чете в решението на КЗК.

Така ВАС отменя постановлението на КЗК с което спира обществената поръчка пуснатата на 1 октомври 2021 г. за процедура за ремонт и удължаване на ресурса на четири самолета L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Какво следва от това?

МО може да продължи провеждането на процедурата за възлагане на обществена поръчка. Тя бе спряна, докато траеше разглеждането на жалбата на „Йотов и син“ в КЗК, но след това бе възстановена в момента, в който решението на комисията бе обжалвано във ВАС (това не противоречи на закона).

От документите на сайта с обществени поръчки на МО се вижда, че на 22 февруари тази година „Йотов и син” и лицето Владо Владов, представител на чешката компания Aero Vodochody, са подали документи за участие в предварителния подбор на участниците в процедурата. Това е чисто документален етап, на който МО преценява дали потенциалните участници отговарят на базовите изисквания на процедурата.

Към момента (16 май 2022 г.), обаче няма протокол за извършен подбор, въпреки че той трябва да се появи няколко седмици след подаването на документите от участниците. Защо това е така е неизвестно.

Струва си да се отбележи, че участието на компанията „Йотов и син” е проблематично поради факта, че Украйна в момента е забранила експорт на всякакво отбранително имущество и услуги поради руското нахлуване в страната. Кога тази забрана ще бъде вдигната е неизвестно. Отделно, авиоремонтният завод в Одеса беше бомбардиран поне два пъти от руската страна, а мащаба на пораженията са неизвестни.

Много е вероятно, че ще се стигне до момент, в който полетите със самолетите L-39 във ВВС ще спрат, тъй като наличните самолети са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс по години – това ще  доведе до спиране на експлоатацията в периода 2022 – 2023 г. Практически е невъзможно в рамките на годината да бъде довършена процедурата, сключен договор и мероприятията по него да се реализират. Ако се стигне до договор по настоящата процедура, то ремонтирани L-39 най-вероятно ще има не по-рано от края на 2023 или началото на 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29
Следваща публикация
Премиерът Петков: В САЩ говорихме за около шест употребявани изтребители
287 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български C-27J участва на тренировка в Румъния

Днес, 12 май 2019 г. летателен и инженерно-технически състав от 16-а транспортна авиационна група се пребазира в Румъния с военно-транспортен самолет C-27J Spartan. Това съобщиха от ВВС.

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

На 17 март 2018 г. се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. По този повод днес, 16 март 2018 г. в района на летището се състоя тържествено честване. Това съобщиха от авиобазата.

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Меню