Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

71 прочитания

Вчера, 16 май 2022 г., самолет на Turkish Airlines, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран последователно от румънски, български и турски изтребители поради подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Това съобщиха от българските ВВС.

Самолетът кацна успешно в Турция, без последствия за пътниците и екипажа.

В последните месеци зачестиха случаите, при които се налага реално използване на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по мисията „ер полисинг” заради бомбени заплахи. Стандартната процедура в такива случаи е самолетът да се ескортира от изтребители.

При всички от тях българските Военновъздушни сили действат своевременно, спазвайки националните и международните процедури за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

Наскоро МО промениха политиката си към съобщаването на реалните вдигания на българските изтребители в рамките на мисията „ер полисинг”. Преди, това темата беше абсолютно табу.

Свързани теми

Предишна публикация
Макрон е изразил готовност да помогне България да не губи способности за „ер полисинг”
Следваща публикация
ВАС отсъди в полза на МО по казуса за ремонта на L-39
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Меню