В румънски води бе открит свален украински БЛА

268 прочитания

Свален украински БЛА бе изваден от румънските ВМС от териториалните води на страната в Черно море. Случаят е от 11 май, но бе съобщен от румънското МО едва днес, 23 май 2022 г.

В официалното съобщение на румънското военно ведомство се казва, че на 11 май са били забелязани плаващи останки в района на делтата на река Дунав. Бил е подаден сигнал до румънските ВМС, които са извършили операция по прибирането им.

Останките са били опознати, като част от безпилотен летателен апарат, а по него е имало опознавателни знаци на украинските ВМС. На борда на апарата не са открити оръжия.

По-късно в румънски медии се появиха снимки (горе) от останките, които еднозначни могат да се идентифицират, като Bayraktar TB2. На апарата се вижда и борден номер 75.

Според румънското МО, апаратът е свален някъде  между 7 и 8 май, като преобладаващите течения в Черно море са отнесли останките към румънски води. Не става ясно защо за случая се съобщава почти две седмици по-късно.

Точно на 7 и 8 май 2022 г. около Змийския остров се разгоряха сериозни сражения между руските и украинските сили. В сраженията участваха и TB2, като руската страна твърдеше, че е свалила няколко такива апарата. Намерените останки показват, че част от тези твърдения се уповават на реални факти.

Свързани теми

Предишна публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
Следваща публикация
САЩ сертифицираха полските M-346 за обучение на бъдещи пилоти на F-16 и F-35
268 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Меню