Започна се!

Във ВВВУ „Георги Бенковски“ стартира дългоочакваната програма за първоначална летателна подготовка на лек витлов самолет за млади пилоти

910 прочитания

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването на първите полети с курсанти във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, включваща и тържествено освещаване на самолетите за успешни и безаварийни полети.

В структура на училището е най-новата организация на българската военна авиация. На документ тя съществува във вид на одобрена от Главна дирекция „Гражданската въздушна администрация“  (ГД „ГВА”) организация за обучение на пилоти, под името „Димитър Списаревски”, но де факто основната ѝ задача е да извършва първоначалната летателна подготовка на нови пилоти за военната авиация.

Първите полети на десетте курсанта от специалността „летец-пилот“ от втори курс (Випуск 2024 г.) по програмата на техния първи летателен стаж станаха факт на 23 май 2022 г., в навечерието на празника на училището. Стажът ще се проведе в рамките на летателна програма за подготовка на пилоти, одобрена от EASA (Европейска агенция за авиационна безопасност) за придобиване на лиценз PPL(A) за любител-пилот на самолет. Тя е с продължителност 45 часа, като включва основно усвояване на умения за полети във визуални условия – по кръга, в зона и по маршрут.

Реално, това е стъпка от новата концепция за обучение на летателния състав на ВВС. Според нея, курсантите приети по специализация „летец – пилот” първо преминават през обучение във ВВВУ, в рамките на което те ще получават PPL(A) лиценз. Обучението включва и т.нар. „скрийнинг” – оценка на способностите на обучемите, който дава възможност за отсяване на курсанти, които не са пригодни за летателна работа. Това се прави още на първоначалния етап на обучението, когато в курсанта са вложени сравнително малко средства и когато отпадането му ще е безболезнено за системата, а и за него.

Обучението започна на първи два леки витлови учебни самолета на Одобрената организация за обучение на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Zlin Z242L ZUES, предадени от ВВС за временно ползване (реално това машините с бордни номера 603 и 604, оригинално доставени у нас през декември 2021 г.), които на предишната седмица официално получиха гражданските регистрационни знаци LZ-AFA и LZ-AFU (регистрацията им може да се разшифрова, като Air Force Academy и Air Force University) и изпълниха първи полети с инструктори на 17 май. Благодарение на възможностите на самолетите да използват писти с бетонно (асфалтово) и грунтово (затревена) покритие, обучението ще се провежда както от летище Долна Митрополия, така и от летателна площадка Гривица, западно от Плевен, която е на трева.

След водосвета за здраве и безаварийни полети, инструкторите Добрин Русев и Румен Маринов,  започнаха полетите с десетте бъдещи пилоти за родната военна авиация. Всеки от тях изпълни по един полет през този първи и незабравим за тях ден, включващ опознаване района на полетите около Долна Митрополия и запознаване с ефекта на кормилата, с продължителност малко повече от половин час. Полетите се реализираха с подкрепата на 12-а Авиационна база на ВВС.

Добрин Русев е завършил ВВВУ „Георги Бенковски“ през 1991 г. по профил „летец-пилот за ВВС“, девет години лети на Су-25 в Безмер, след това е инструктор в авиационния учебния център на „Ер Скорпио“, където лети на Zlin 143, а на по-късен етап преминава на пътнически самолет A320. На него той лети в авиокомпания в BH Air, като втори пилот, а след това и като командир. До момента има близо 10 300 часа общ нальот.

Румен Маринов е завършил ВВВУ „Георги Бенковски“ през 1983 по профил „летец-пилот за ССА“, лети в България и чужбина за авиохимическа работа и борба с пожари, като до момента има над 9900 часа общ нальот.

Цялостната организацията и реализацията на програмата на летателния стаж на курсантите се изпълнява от екипа на Център „Професионално обучение, следдипломна квалификация и обучение на чуждестранни студенти“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ под ръководството на полковник Андриян Колев, заместник–началник на училището по професионалното обучение и международно сътрудничество

„Зевс“ във ВВС

Самолети Z242L за ВВВУ „Георги Бенковски“ и 12-а Авиационна база на ВВС

Министерството на отбраната сключи договор с чешката компания Zlin Aircraft на 4 август 2020 г., включващ придобиването на четири самолета, обучение и доставка на съпътстващо оборудване е на стойност 1,978 млн. евро (3,868  млн. лв.)

Освен доставката на четири  новопроизведени леки витлови учебно-тренировъчни самолети модел Zlin Z242L, в договора се включват и доставка на пакет авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали за осигуряване на първите 500 часа от експлоатацията на всяка от машините (покрива срока на гаранцията), пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, пълен комплект литература за обучение, експлоатация и сервизно обслужване. Доставени са и компютърни класове за обучение на летци и техници.

Обучението на летателен и авиационен инженерно-технически състав се проведе на базата на завода-производител в Отроковице, Чехия, през месец юли 2021 г. Обучени бяха четирима летци (двама от авиобазата и двама от ВВВУ) и десет представители на инженерно-техническия състав (шестима от авиобазата и четирима от ВВВУ).

ВВВУ и ВВС планират да използват самолетите Z242L за първоначално обучение на млади пилоти с цел ударно намаляване на разходите за обучение и съответно увеличаване на броя на пролетяните часове. Въвеждането на Z242L в етапа на скрининга и първоначалното обучение (в рамките на два летателни стажа – първия се провежда във ВВВУ, а втория ще се изпълнява в 12-а Авиационна база, където курсантите ще усвояват сложните видове подготовки) ще позволи по-ефективното използване на турбовитловите учебно-тренировъчни Pilatus РС-9М в следващите етапи на обучение, където се изискват високи летателни характеристики и сложно оборудване. Там вече курсантите ще усвояват бойното използване, а тези които ще летят на бойни самолети, трябва да преминават след това към учебно-тренировъчен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение. Този етап днес се извършва на реактивния L-39ZA.

Българските самолети Z242L са от новата модификация Zeus („Зевс” на английски), която има по-мощен бутален двигател AEIO-390-A1A6 с мощност от 210 hp и облагородена аеродинамика, което осигурява по-добри летателни характеристики в сравнение с базовия вариант на Z242L. Самолетите са оборудвани с цифрова авионика, включваща тъчскрийн дисплеи Garmin 500Txi за всеки от пилотите и навигационно-комуникационна системата Garmin GTN650Xi с GPS-приемник и приемници VOR/ILS/DME за обучение на полети по прибори (IFR). В състава на допълнително оборудване на самолетите влизат радиовисотомер и широкодиапазонна радиостанция. За по-добра ефективност на учебно-тренировъчния процес, самолетът е снабден с прибор в кабината за имитация на прибиране на пускане на колесника, и разполага със компютърна система за следполетен анализ на полетни данни и параметри на работата на двигателя, записвани от дисплеите Garmin 500Txi .

Нашите ВВС са стартови клиент на този нов фейслифт на Z242L и по отзиви на пилотите, преминали обучението, летателните характеристики определено са по-добри от тези на базовия вариант, който се произвежда до средата на 2021.

Текст и снимки: Александър Младенов

Прави отляво надясно: Тодор Илчев, Борислав Иванов, Живко Хинов, Румен Маринов (инструктор), бр. ген. Радойски, Алекс Сандев, Васил Дошков Клекнали отляво надясно: Мартин Танкишев, Никола Точев, Добрин Русев (инструктор), Иван Ганчев, Теодор Бочуков, Мирослав Александров

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворените врати по случай Деня на детето
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 17
910 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Меню