Не, българските Су-25 не са предадени на Украйна

339 прочитания

Циркулиращата в някои медии информация, че България е предала своите щурмови самолети Су-25 не отговаря на истината. Това заявиха за АЕРО от пресцентъра на МО.

„Българските Су-25 се намират в авиобаза Безмер, където изпълняват своите задачи”, отговориха устно на запитването на АЕРО от Министерство на отбраната.

На 24 май 2022 г., в американското издание Foreign Policy се появи информация, че Украйна е получила неназовано количество щурмови самолети Су-25 в разглобен вид. Машините идвали от Източна Европа.

Информацията се завъртя из украинските медии, като се появи и конкретно количествено измерение на получените самолети – 14 броя. Полското издание Defense.pl спекулира, че доставката на самолетите е дошла от България, като единственото доказателство за това е съвпадението на бройките. В последните години числото 14 бе споменавано многократно от български официални лица, като броя налични Су-25 в родните ВВС.

Днес, 27 май, новината, че България е предала своите Су-25 на Украйна циркулира свободно из родните медии.

Припомняме, че в началото на май българският парламент взе решение за оказване на „военно-техническа помощ” на Украйна. Тогава бе обяснено, че така направената формулировка покрива евентуални ремонти на украинска бойна техника у нас.

Дори и да се приеме, че е възможно решението за изпращането на българските Су-25 в Украйна да остане в тайна, то е практически невъзможно изнасянето на цялата авиобаза Безмер да остане незабелязано. Още повече, че ВВС планират Ден на отворените врати в 22-ра авиобаза за 1 юни, като липсата на емблематичния щурмовик няма как да бъде обяснена.

Въпросът, от къде Украйна е получила Су-25 и дали въобще се касае за цели самолети или за просто пакет резервни части, остава открит. Информацията за изпращането на въоръжение и техника на Украйна често е противоречива.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar гаси пожар в Рила
Следваща публикация
Ден на отворените врати по случай Деня на детето
339 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Меню