Държавата създава търговски оператор, който ще се занимава с HEMS

404 прочитания

Министерски съвет ще вземе скоро решение за създаване на държавно търговско дружество, което да се занимава с осигуряването на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Това съобщи в ефира на “Bulgaria On Air” депутатът от ПП Георги Гвоздейков.

Гвоздейков, който е заместник-председател на Комисията по транспорт в Народното събрание, съобщи, че държавата смята да създаде търговско дружество, което да оперира с медицинските вертолети, които скоро ще се закупят с пари от ЕС по Плана за възстановяване. Той обясни нуждата от тази стъпка с изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване и Регламент 965 на Европейската комисия.

Трябва да припомним, че първоначалната идея е вертолетите да се оперират от държавна агенция подчинена на някое от министерствата (Здравното или на Транспорта) или директно подчинена на Министерски съвет. Имаше и идеи с това да се натовари Държавния авиационен оператор (бившия Авиоотряд 28). За да стане факт това бяха нужни известни законови промени, но явно управляващите са се отказали от този вариант, като се отива на опцията за държавна фирма.

„Има планове проектът да започне по пилотен начин още тази година. Те са свързани с наемането на хеликоптер оборудван за медицински цели. Освен това, лицензирането на самия авиационен оператор, който ще извършва тази дейност ще стане след като той има хеликоптер, с който може да извърши тази задача”, каза още Гвоздейков.

Според депутата, ако операторът бъде създаден до средата на юни и веднага след това стартира процедура за взимане под наем на такъв вертолет, то той може да дойде в България още през септември тази година. Това щяло да струва около 0,8 – 1 млн. лева на година.

Гвоздейков каза още, че тръжната документация за покупката на шестте вертолета с европейски пари е практически готова и всеки момент може да бъде стартирана обществената поръчка за доставката им. Целият проект е на стойност 140 млн. лева с ДДС и включва покупката на машините и изграждането на шест площадки за базиране из страната.

Свързани теми

Предишна публикация
M-346FA Fighter Attack
Следваща публикация
Cougar гаси пожар в Рила
404 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169

Италианската компания Leonardo достави първия вертолет AW169M предназначен за Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza). Събитието се е състояло на 12 ноември 2019 г. в завода на компанията във Верджате.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню