M-346FA Fighter Attack

Всички характеристики на УТС за напреднало обучение и лек боен самолет в едно

2K прочитания

Платена публикация

Геополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на НАТО правят преглед на способностите си на фона на бъдещите им отбранителни необходимости.

За ВВС на европейските страни броят на отлично обучените военни пилоти е толкова важен, колкото и наличието на модерни и способни бойни самолети. След българския избор за придобиване на последната и най-модерна версия на F-16, предстои и друго стратегическо решение – избор на нова тренировъчна система, която да осигури стабилен поток от обучени пилоти, като в същото време предоставя и ефективни тактически способности.

CREDITS Alessandro Maggia

Нека разгледаме едно от възможните решение на нуждите на българските ВВС – това е самолет, способен да изпълнява учебни и тактически задачи – M-346FA (Fighter Attack) разработен и произвеждан от италианската компания Leonardo.

Версията M-346FA е създадена на базата на най-модерният учебно-тренировъчен самолет (УТС) за напреднало и преходно към изтребител обучение – доказалият се M-346. Новата учебно-бойна версия може да изпълнява широк кръг от задачи, както „въздух – въздух”, така и „въздух – земя”. Всичко това става по най-ефективен, от финансова гледна точка, начин, като в същото време машината предоставя отлични възможности за пилотско обучение, благодарение на модерната интегрирана система за тренинг.

Днес M-346FA е доказала се програма. Вариантът вече е доставен на първия експортен клиент. Освен това, машината е достатъчно надежден и може да се нагласява по изискванията на клиентите. Вариантът на M-346 се базира на учебния самолет с високи летателни характеристики и маневреност, като той запазва всичките си учебни функции, включително учебни симулации по време на полет – едно изчерпателно и балансирано решение, както за учебните, така и за тактическите задачи.

Благодарение на летателните си характеристики и авионика, еквивалентни на тези на последното поколение изтребители, както и бордната система за симулации, което може да пресъздава целия спектър от тактически сценарии в полет, M-346 е много ефективен учебен самолет. Неговата доказана интегрирана тренировъчна система, в която се включва самият самолет, пълната наземна тренировъчна система (GBTS) и опционалната Live Virtual Constructive (LVC), е доказателство за способностите на Leonardo да обучава пилоти на високо ниво. Системата LVC позволява да се свързват самолетите M-346 по време на полет  с намиращите се на земята симулатори – по този начин се изгражда виртуална тактическа тренировъчна среда. В тази среда могат да се симулират виртуални противникови и приятелски самолети, цели и оръжия, като по този начин бъдещите бойни летци се потапят в комплексни потенциални оперативни сценарии.

CREDITS Alessandro Maggia

M-346FA има седем точки за окачване на товари под крилото и тялото, на които могат да се поставят широк спектър от оръжия „въздух – въздух” и „въздух – земя”. Те могат да имат инфрачервено, радарно, лазерно/GPS насочване или да са неуправляеми. Могат да се поставят оръдейни/картечни контейнери, разузнавателни контейнери, контейнери за целеуказване, контейнери за РЕБ и всичко това е свързано с нашлемната система за изобразяване (HMD), с която разполагат и двамата пилота. Самолетът е оборудван с модерен радар Grifo-M346, разработен от  Leonardo Electronics Division, който има множество режими и има вграден запитвач „свой – чужд” (IFF). Радарът е изключително надежден и с високи характеристики, има голяма далечина на откриване и възможност да проследява множество цели в различни сценарии. Той осигурява радарна картина с голяма резолюция и и радарно целуоказване чрез пилотската HMD. M-346FA разполага с пълна система за самозащита DASS. Освен това, самолетът има и изключително модерна мрежово-центрична система за криптирана комуникация и тактически дейталинк, които осигуряват пълна съвместимост с изискванията на НАТО за мрежово-центрични операции.

Всички тези способности се допълват от характеристиките на M-346, които осигуряват висока надеждност и безопасност на полетите – два двигателя, многократно резервирани системи, авионика с повишена устойчивост, възможност за полети с един двигател, включително на малка височина. Това дава възможност M-346FA да бъде многоцелева платформа, която да замества фронтовите изтребители в широк кръг от задачи на частица от оперативните разходи – едно точно решение за допълването на способните, но скъпи изтребителни платформи.

Оперативните предимства не са единствените ползи, които ще извлекат клиентите. Leonardo разполага с технологии, индустриални способности, богат опит и силна отдаденост на иновациите, които нареждат компанията в Топ 10 на фирмите по света в аерокосмическия, отбранителния и сектора за сигурност. Около технологиите вложени в програмата M-346FA има множество възможности за индустриално сътрудничество, което да осигурява работа за местната отбранителна индустрия. Всичко това е благодарение на бизнес модел, който е много отворен към участие не местната индустрия с цел най-точно отговаряне изискванията на клиента и осигуряване на пълна независимост в изграждането на суверенни отбранителни способности.

CREDITS Alessandro Maggia

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж 2022“ (обновена със снимки)
Следваща публикация
Държавата създава търговски оператор, който ще се занимава с HEMS
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Меню