Завърши мисията на холандските F-35 у нас

132 прочитания

Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители F-35 завърши успешно днес, 1 юни 2022 г. Това съобщиха от МО.

 „Това беше нашата първа съвместна мисия с нидерландски F-35 за усилен Air Policing в българското въздушно пространство“, заяви командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. „За нас беше удоволствие да бъдем домакини и да работим съвместно с такова високо ефективно и лесно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране“,  добави още бригаден генерал Русев.

 „Изключително сме благодарни на българското Министерство на отбраната и особено на личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“  за сътрудничеството и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35“,  каза майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. „Благодарение на съвместната ни работа, успяхме да изпълним всичките си задачи по безопасен и ефективен начин. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме мисиите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство”, заяви още майор Винкен.

 „Освен охрана на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

Мисията на НАТО по Air Policing се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия.  Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор решително продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса, се казва още в съобщението на МО.

Припомняме, че съвместния „ер полисинг“ с нидерландските ВВС стартира в средата на април.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж 2022“ (обновена със снимки)
Следваща публикация
Държавата създава търговски оператор, който ще се занимава с HEMS
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

F-35 приключи с изпитателните си полети

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…
Меню