Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)

164 прочитания

Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял на малка височина от Унгария до България без да попълва летателен план, без контакт с РВД и при ескорт от изтребители. За инцидента съобщават от румънското МО.

Случката е от вчера, 8 юни 2022 г., като от румънското военно ведомство уточняват, че самолетът не е показал враждебни намерения, нито е летял опасно, но в никой момент екипажът му не е влязъл в контакт с РВД, нито е реагирал на сигналите давани му от ескортиращите го изтребители.

Според румънското МО, самолетът е приключил полета си в България, като тукашните власти разследват случилото се.

Румънските военни власти съобщават, че самолетът е излетял от района на източния унгарски град Дебрецен около 17,30 часа местно време. Въпросният Beechcraft е излетял без да пусне летателен план и без включен транспондер.

В 17,38 часа машината е била прехваната от два унгарски изтребителя Gripen, но екипажът ѝ не е реагирал на знаците на унгарските бойни самолети, нито е влязъл в контакт с РВД.

В 17,49 часа самолетът е навлязъл в румънското въздушно пространство, но ескортът му е продължил да се изпълнява от унгарските Gripen. В 17,58 часа мисията е била прехвърлена на два F-16 от състава на ВВС на САЩ, които в момента се намират в авиобаза Фетещи, Румъния.

Тези самолети също не са успели да влязат в контакт с двумоторния Beechcraft. В 18,36 часа мисията на двата американски изтребителя е приключила и ескорта е поет от два румънски F-16, също излетели от Фетещи.

Според румънското МО, около 19,00 часа самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство и е останал там около две минути, след което отново се е озовал над румънска територия.

В 19,09 часа самолетът е преминал българската граница. От румънското МО пишат, че двата техни F-16 са се прибрали в базата си около 19,46 часа.

„Българските власти оглеждат от земята зоната, където самолетът е бил забелязан последно, в опит да идентифицират самолета и установят фактите около случая”, съобщават в заключение от румънското военно ведомство.

Не става ясно дали български изтребители са били вдигнати за да ескортират въпросния Beechcraft, нито дали румънските F-16 са го следвали и в нашето въздушно пространство (нещо, което е възможно, благодарение на споразумението за трансгранични операции по „ер полисинг”, което имаме със северната ни съседка), както и дали самолетът не е изгубен докато е летял на малка височина.

Около 09,50 часа МО излезе с официално съобщение за случая, в което обаче се дава малко конкретна информация за действията на българските въоръжени сили.

При навлизането му (на самолета Beechcraft – бел. ред.) в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж-2022“
Следваща публикация
Стартира тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж 2022“ (обновена със снимки)
164 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Меню