Български изтребител е работил по самолета-нарушител

877 прочитания

Българските ВВС са вдигнали по тревога изтребител МиГ-29, който е работил по самолета-нарушител Piper Aztec. Това съобщи военният министър Драгомир Заков пред репортери днес, 10 юни 2022 г.

„В един момент преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. Това стана в много тежки атмосферни условия. Беше извършен такъв полет, беше наблюдаван самолетът-нарушител, нашият изтребител се върна в Граф Игнатиево точно преди началото на бурята. Това беше рисков полет, но пилотът си свърши работата”, разказа министър Заков пред репортери в Народното събрание.

Военният министър реагира остро на внушения в общественото пространство, че българските ВВС не са реагирали по никакъв начин на влетелия у нас самолет-нарушител. Инцидент с излетелия от Литва Piper Aztec разбуни духовете, а вчера от МО бяха твърде лаконични, когато описваха действията на българските въоръжени сили. Заков също първоначално не каза, че във въздуха е имало и български изтребители. Причините за тази неподходяща медийна стратегия не станаха ясни.

„Самолетът е следен през цялото време над страната. Абсолютно през цялото време. Имайте предвид, че освен изтребители има и ПВО. Тя също следи обстановката. Този самолет не е представлявал заплаха. Размерът на самолета не предполага, че той може да направи някаква сериозна щета на цивилната или военната инфраструктура. Самолетът е обявен за „потенциален ренегат”, когато той е обявен за такъв, върху него не се въздейства. Той само се следи. Ако има конкретни действия, които заплашват военна или цивилна инфраструктура, гражданско въздухоплаване, тогава има процедура по която той се обявява за „ренегат” и тогава има процедури за въздействие”, разясни още министърът на отбраната.

Неофициални източници на АЕРО в МО споделиха, че полетът на българският изтребител МиГ-29 е бил изключително професионално изпълнен предвид изключително сложната обстановка – нощ, ниска облачност и гръмотевична буря в някои райони на страната. Задачата по проследяването на нисколетящия Piper Aztec е била изпълнена успешно. Фактът, че изначално не е излетял изтребител се обяснява с това, че нарушителят е кацнал на изоставеното летище на Видин и е останал там повече от час. За това време се е смятало, че случаят с нарушителя е приключен. Машината, обаче отново се повява на радарите, но вече в тъмната част на денонощието.

Официално, от МО отказват всякакви коментари, отвъд вече казаното от министър Заков, с оправданието, че по случая тече разследване.

Сюжетът около полета на латвийския самолет продължава да се обогатява с нова информация.

„Има основания да се смята, че става въпрос за извършени престъпления. Първоначалната оперативна информация, с която в момента разполагаме, е доста богата и обещава, че това, което е извършено, ще бъде на 100% доказано. Имаме достатъчно основание да смятаме, че лицата, ако са извършили и се докаже, че са извършили престъпление, ще бъдат наказани“, обяви пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков.

Окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова заяви пред БНР, че самолетът е бил откраднат. Припомняме, че вчера Прокуратурата обяви, че образува досъдебно производство по член 341б от НК, който третира кражба/отвличане на въздухоплавателно средство.

„Беше извършена проверка за взривове, за наркотици – не бяха установени. Направен е оглед, иззети са дактилоскопни следи, биологичен материал, тепърва ще се назначават експертизи. На този етап нямаме информация за извършителите на това деяние, тепърва ще се предприемат действия по установяването и разкриването“, каза още прокурор Стоянова.

Самолетът не е изоставен набързо, покрит е и е сложена камера за охрана. Това показва, че екипажът на машината не е бързал за никъде. Прокуратурата в Търговище не разполага с официални данни къде и как е заредил самолетът гориво във Видин. Според Стоянова полетът не е застрашавал националната сигурност. Очакват се и данни от другите държави, през които е прелетял нерегистрираният полет на двумоторния шестместен самолет.

Противоречиви сигнали дойдоха и от Литва, от където е започнал феноменалния полет на латвийския Piper Aztec. Според местни медии, националната полиция там вече е започнала разследване на случая. По всяка вероятност самолетът е излетял от литовския град Паневежис, но официална информация за това няма.

Лауринас Кащюнас, депутат в латвийския парламент и председател на комисията по национална сигурност, заяви че случилото се определено не е нормално и върху случая ще бъде направено отделно заседание на комисията му.

Бе идентифициран и бившия собственик на самолета. Това е 72-годишният Броний Заронскис, пенсиониран пилот от аероклубската авиация. Той даде няколко интервюта за латвийски и български медии, но информацията дадена в тях леко се разминава. В едно интервю той казва, че е продал самолета на двама души, които са били украинци или българи, в друго интервю твърди че купувачите са румънци или унгарци. Така или иначе, той разговарял с тях на руски.

Заронскис твърди, че не знае имената на новите собственици, а договорът за покупко-продажба е бил подписан между него и юридическо лице. В едно от интервютата си той твърди, че това е регистрирана в България фирма. Сделката е станала няколко дни преди полета на 8 юни.

Междувременно стана ясно, че литовското ГВА е извадило самолета от регистъра на гражданските въздухоплавателни средства на 6 юни, заради покупко-продажбата, но новите собственици не са дали част от необходимите документи и фактически самолетът е бил без действаща регистрация.

Интересно е да се отбележи, че самолетът е летял и над Полша и Словакия (където вероятно е и кацнал), но двете държави до сега не са направили официални изявления по темата, а тя самата е извън общественото внимание.

Свързани теми

Предишна публикация
Семестриални изпити за Випуск 2022
Следваща публикация
Откриха паметник на подполковник Валентин Терзиев
877 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

Меню