Утре – въздушен празник по случай 110 години военна авиация у нас

494 прочитания

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители утре, събота (25 юни 2022 г.) от 09,30 часа като домакин на авиационен празник по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Официалното откриване на авиационното събитие ще бъде в 11,00 часа, когато ще започне 3-часовата интензивна и богата летателна програма.

Гостите на празника ще наблюдават формации от самолети и висш пилотаж, изпълнение на елементи от основните мисии и задачи на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J Spartan, L-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS 532AL Cougar, AS 565 Panther и Bell 206. Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще представят своите умения и способности.

След финала на всяка задача във въздуха самолетите и вертолетите ще рулират в непосредствена близост до линията на публиката, така че малките зрители да могат да наблюдават техниката.

Организаторите предвиждат в програмата и други специални изненади, които ще запазят в тайна за празничния ден, съобщават още от МО.

Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

В отделни центрове посетителите ще могат да разгледат и научат повече за дейността, авиационното оборудване на самолетите и професионалните отговорности на различните специалисти от състава на ВВС.

В кратките почивки на демонстрациите Представителният оркестър на Военновъздушните сили ще представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.

Входът в авиобаза Граф Игнатиево в празничния ден е свободен.

Поради очаквания натоварен трафик в деня от МВР препоръчват посетителите на открития летателен ден да използват за придвижване междуградските автобуси и ж.п. транспорт.

На 25 юни (събота) БДЖ ще осигури осем допълнителни влака, които ще пътуват между Пловдив и Граф Игнатиево, за да бъде осигурен удобен превоз за посетителите на военновъздушната база. Ето влаковете и техните часова на пристигане и заминаване:

  • Крайградски пътнически влак № 82280 от Пловдив за Граф Игнатиево, който ще заминава от Пловдив в 08,40 часа и ще пристига в Граф Игнатиево в 09,02 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82281 от Граф Игнатиево за Пловдив, който ще тръгва от Граф Игнатиево в 09,07 часа и ще пристига в Пловдив в в 09,29 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82282 от Пловдив за Граф Игнатиево, който ще заминава от Пловдив в 09,35 часа и ще пристига в Граф Игнатиево в 09,57 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82283 от Граф Игнатиево за Пловдив, който ще тръгва от Граф Игнатиево в 10,20 часа и ще пристига в Пловдив в в 10,42 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82284 от Пловдив за Граф Игнатиево, който ще заминава от Пловдив в 14,55 часа и ще пристига в Граф Игнатиево в 15,20 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82285 от Граф Игнатиево за Пловдив, който ще тръгва от Граф Игнатиево в 15,24 часа и ще пристига в Пловдив в в 15,46 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82286 от Пловдив за Граф Игнатиево, който ще заминава от Пловдив в 15,49 часа и ще пристига в Граф Игнатиево в 16,11 часа;
  • Крайградски пътнически влак № 82287 от Граф Игнатиево за Пловдив, който ще тръгва от Граф Игнатиево в 16,15 часа и ще пристига в Пловдив в в 16,39 часа.

За посетителите в района на село Граф Игнатиево са обособени временно четири паркинга, означени със знак „P”.

Областна дирекция на МВР – гр. Пловдив предупреждава водачите на МПС, че са възможни промени в движението във времевия интервал от 09,00 до 15,00 часа.

При необходимост ще бъде спряно движението в посока гр. Карлово – гр. Пловдив като обходният маршрут ще бъде следният: с. Царимир – с. Церетелево – с. Неделево – с. Голям Чардак – с. Малък Чардак – с. Строево – с. Труд – гр. Пловдив.

С оглед необходимите мерки за сигурност в района на авиобаза няма да бъдат пропускани граждани, носещи огнестрелно и хладно оръжие, хора в нетрезво състояние или пренасящи алкохол и много обемист багаж.

Организаторите приканват всички посетители да следват стриктно указанията на органите на реда и разпоредбите на длъжностните лица на територията на летище Граф Игнатиево.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС приземиха самолет-нарушител в рамките на мисията „ер полисинг“
Следваща публикация
ВВС с авиационен празник на 25 юни
494 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Курсанти с първи самостоятелен полет

Между 23 и 26 юли 2018 г., курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски“ изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия. Това съобщават от ВВС.

Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Меню