ВВС приземиха самолет-нарушител в рамките на мисията „ер полисинг“

277 прочитания

Днес, 13 юли 2022 г., в 17,42 часа часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили (ВВС) бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „ер полисинг“ по самолет-нарушител. Това съобщиха от МО.

Самолетът бе локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17,53 часа. Самолетът-нарушител бе прехванат, като в 18,03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като лек самолет Cessna 150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18,08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС, съобщават от МО

 

Свързани теми

Предишна публикация
Най-накрая стартира процедурата за покупка на вертолети за HEMS
Следваща публикация
Утре – въздушен празник по случай 110 години военна авиация у нас
277 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще се търси ремонт на Су-25

Министерство на отбраната се готви да започне процедура за възлагане на договор за ремонт на щурмовите самолети Су-25. Това заяви днес, 31 юли 2018 г., заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Стартира приема за ВВВУ

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024…
Меню