Правителството създаде държавен авиомедицински оператор

399 прочитания

В Парламентa имаше скандали около евентуалния шеф на оператора

Правителството в оставка прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Дружеството ще оперира с медицинските вертолети, които ще изградят системата за HEMS. Това съобщиха днес, 20 юли 2022 г. от пресслужбата на Министерския съвет.

„Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки на оборудване, кръв, органи и лекарства, както и транспортиране на болни или ранени лица. Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес”, съобщават от Министерски съвет.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството МС прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 млн. лева, за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух“ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

Припомняме, че вчера Министерство на здравеопазването пусна обществена поръчка за покупката на шест медицински вертолета, които да се използват за създаването на система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Междувременно, в Народното събрание се разгоря скандал около оставката на депутата от ПП Георги Гвоздейков. Той бе депозирал молба за напускане на Парламента. По време на обсъждането на молбата опозиционни депутати извадиха информация, че Гвоздейков ще бъде назначен за изпълнителен директор на държавния авиомедицински оператор. Самият Гвоздейков, който не обясни мотивите за напускането си, не отрече тази информация, но и до момента няма официална информация, кой ще оглави „Хели Мед Сървиз“.

Опозицията критикува евентуалното трудоустрояване на Гвоздейков, като чисто политическо назначение на технократски пост и то в последните дни от живота на кабинета „Петков”.

Гвоздейков бе избран от Сливенския многомандатен район и в 47-мото Народно събрание бе заместник-председател на комисията по транспорт. Преди да влезе в политиката е бил инспектор в ГВА. По време на дебатите около оставката му, стана ясно че е спечелил конкурс за директор на ГВА, но е отказал поста, оставайки в Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
България е получила оферта за още осем F-16
Следваща публикация
Вторите осем F-16 ще ни струват $1,32 млрд.
399 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Меню