Правителството създаде държавен авиомедицински оператор

448 прочитания

В Парламентa имаше скандали около евентуалния шеф на оператора

Правителството в оставка прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Дружеството ще оперира с медицинските вертолети, които ще изградят системата за HEMS. Това съобщиха днес, 20 юли 2022 г. от пресслужбата на Министерския съвет.

„Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки на оборудване, кръв, органи и лекарства, както и транспортиране на болни или ранени лица. Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес”, съобщават от Министерски съвет.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството МС прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 млн. лева, за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух“ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

Припомняме, че вчера Министерство на здравеопазването пусна обществена поръчка за покупката на шест медицински вертолета, които да се използват за създаването на система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Междувременно, в Народното събрание се разгоря скандал около оставката на депутата от ПП Георги Гвоздейков. Той бе депозирал молба за напускане на Парламента. По време на обсъждането на молбата опозиционни депутати извадиха информация, че Гвоздейков ще бъде назначен за изпълнителен директор на държавния авиомедицински оператор. Самият Гвоздейков, който не обясни мотивите за напускането си, не отрече тази информация, но и до момента няма официална информация, кой ще оглави „Хели Мед Сървиз“.

Опозицията критикува евентуалното трудоустрояване на Гвоздейков, като чисто политическо назначение на технократски пост и то в последните дни от живота на кабинета „Петков”.

Гвоздейков бе избран от Сливенския многомандатен район и в 47-мото Народно събрание бе заместник-председател на комисията по транспорт. Преди да влезе в политиката е бил инспектор в ГВА. По време на дебатите около оставката му, стана ясно че е спечелил конкурс за директор на ГВА, но е отказал поста, оставайки в Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Вторите осем F-16 ще ни струват $1,32 млрд.
Следваща публикация
България е получила оферта за още осем F-16
448 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Меню