Правителството създаде държавен авиомедицински оператор

455 прочитания

В Парламентa имаше скандали около евентуалния шеф на оператора

Правителството в оставка прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Дружеството ще оперира с медицинските вертолети, които ще изградят системата за HEMS. Това съобщиха днес, 20 юли 2022 г. от пресслужбата на Министерския съвет.

„Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки на оборудване, кръв, органи и лекарства, както и транспортиране на болни или ранени лица. Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес”, съобщават от Министерски съвет.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството МС прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 млн. лева, за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз“ ЕАД – София. Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух“ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

Припомняме, че вчера Министерство на здравеопазването пусна обществена поръчка за покупката на шест медицински вертолета, които да се използват за създаването на система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Междувременно, в Народното събрание се разгоря скандал около оставката на депутата от ПП Георги Гвоздейков. Той бе депозирал молба за напускане на Парламента. По време на обсъждането на молбата опозиционни депутати извадиха информация, че Гвоздейков ще бъде назначен за изпълнителен директор на държавния авиомедицински оператор. Самият Гвоздейков, който не обясни мотивите за напускането си, не отрече тази информация, но и до момента няма официална информация, кой ще оглави „Хели Мед Сървиз“.

Опозицията критикува евентуалното трудоустрояване на Гвоздейков, като чисто политическо назначение на технократски пост и то в последните дни от живота на кабинета „Петков”.

Гвоздейков бе избран от Сливенския многомандатен район и в 47-мото Народно събрание бе заместник-председател на комисията по транспорт. Преди да влезе в политиката е бил инспектор в ГВА. По време на дебатите около оставката му, стана ясно че е спечелил конкурс за директор на ГВА, но е отказал поста, оставайки в Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Вторите осем F-16 ще ни струват $1,32 млрд.
Следваща публикация
България е получила оферта за още осем F-16
455 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Меню