ВВС продължават да участват в гасенето на пожари

111 прочитания
Втори ден вертолети от авиобаза Крумово участват в гасенето на горски пожари в Южна България. Това съобщиха от ВВС днес, 23 юли 2022 г.
По искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и днес вертолет Ми-17 в продължение на 2 часа и 45 минути оказва помощ на пожарникарите, горските работници и доброволците в гасенето на пожара в района на село Лисичово, област Пазарджик. При силен вятър и турбуленция бяха извършени 29 пуска и хвърлени над 72 тона вода, с което пожарът беше овладян.
В късния след обяд беше получено ново искане за оказване на помощ в гасенето на нововъзникнал пожар между селата Стрелци и Сърнегор, община Пловдив.
Вертолет AS 532 Cougar излетя в 19,42 часа от авиобаза Крумово и в продължение на почти два часа участва в борбата с огнената стихия. След 15 пуска и 24 тона хвърлена вода, в 21,11 часа той се завърна в авиобазата.
Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия.
Освен екстремните метеорологични условия в резултат от горещото време, топлината от огъня и силните пориви на вятъра вертолетите летят на височина над 2000 метра, което представлява сериозно изпитание за техническите им възможности и уменията на екипажа.
Въпреки тежките условия и днес екипажите успяха да се справят със задачите, благодарение на отличната си подготовка и високия си професионализъм, съобщават от ВВС.
Освен военнослужещите от 24-та авиационна база на борда на вертолетите при всяка от задачите присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той поддържа връзка с пожарникарите на земята и насочва екипажите, за да бъде хвърлянето на вода възможно най-точно и ефективно.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС продължи да участва в гасенето на пожари в страната
Следваща публикация
Два вертолета участват в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню