ВВС продължи да участва в гасенето на пожари в страната

69 прочитания

И днес, 24 юли 2022 г. Военновъздушните сили продължиха да оказват помощ в гасенето на пожар. Това съобщиха от там.

Три часа и половина вертолет AS 532AL Cougar излива вода във вътрешността на пожара между селата Стрелци и Сърнегор, община Брезово, област Пловдив. Машината се включи в пожарогасенето малко след 07,30 часа. Пожарът възникна вчера следобед, като снощи от 19,40 до 21,10 часа вертолет Cougar облита района и извърши15 пуска на общо 24 тона вода.

При изключително трудни метеорологични условия – високи температури и непрекъсната рязка промяна на посоката на вятъра, днес екипажът на вертолета Cougar направи 45 пуска заливайки огнената стихия с 72 тона вода. Благодарение на незаменимата помощ от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра.

Вертолет AS 532 AL Cougar е използван за първи път за пожарогасене на 7 август 2020 г. в района на община Твърдица, област Сливен. От тогава до сега той е използван за гасене на десетки пожари в различни райони на страната. Разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 тона вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Заков се заинтересува за качеството на модернизация на авиобаза Безмер
Следваща публикация
ВВС продължават да участват в гасенето на пожари
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Меню