Чехия ще преговаря за F-35

212 прочитания

Чешките ВВС планират да поръчат най-малко 24 от изтребителите от пето поколение

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето поколение F-35. Министърът на отбраната на страната Яна Чернохова обяви по време на авиосалона във Фарнбъро на 20 юли 2022 г., че правителството е дало разрешение за стартиране на преговори с Вашингтон за придобиване на най-малко 24 броя. Сформиран е и междуправителствен екип, който трябва да стартира преговорите за условията за покупка на изтребителите, които трябва да се оформят в най-малко две ескадрили.

С осъществяването на сделката Чехия ще има най-малкия флот от F-35 в Европа, малко след Дания, но въпреки всичко това ще допринесе за значителен скок в способностите на чешките ВВС, които в момента оперират с 14 изтребителя Saab Gripen C/D на оперативен лизинг. Решението за преминаване към платформата F-35A е взето на база анализ на чешките въоръжени сили, според който „само най-напредналите изтребители от пето поколение ще могат да изпълнят изискванията на мисиите на бъдещото бойно поле.“

Анализът добавя, че F-35А е и достатъчно ефективно решение по отношение на разходите, тъй като самолетът вече е на въоръжение в няколко европейски държави, а в други предстои придобиването му, като съседна Полша, която поръча 32 броя. Според чехите, това допълнително ще затвърди сътрудничеството, съвместното обучение и споделянето на способности.

Министър Чернохова добавя, че решението се взима именно сега, тъй като лизинговите договори за Gripen изтичат през 2027 г. Реално договорът има опция за удължаване с още две години до 2029 г. Амбицията на Чехия е да приключат с преговорите до есента на 2023 г. Предстои да се види дали преговорите ще приключат успешно.

Решението на Прага е обявено само две седмици след като шведското правителство обяви, че Чехия може да задържи наличните 14 Gripen C/D безплатно, след изтичането на лизинговия договор.

Чешкото решение е поредното в серията успехи на Lockheed Martin и техния F-35 в Европа през последните 18 месеца, след като типа беше избран в конкурсите за нов изтребител в Германия, Финландия и Швейцария, заедно с поръчка на допълнителни самолети от Холандия.

Чешкото министерство на отбраната добавя, че разширяването на ВВС флота с нови и по-модерни самолети е необходимо, защото „сегашният ни флот не отговаря достатъчно на все по-нарастващите изисквания на съвременните бойни мисии, особено предвид влошената ситуацията със сигурността в Европа и очакваното нарастване на броя и сложността на бъдещите мисии.“

Свързани теми

Предишна публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
Следваща публикация
Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…
212 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню