Чехия ще преговаря за F-35

247 прочитания

Чешките ВВС планират да поръчат най-малко 24 от изтребителите от пето поколение

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето поколение F-35. Министърът на отбраната на страната Яна Чернохова обяви по време на авиосалона във Фарнбъро на 20 юли 2022 г., че правителството е дало разрешение за стартиране на преговори с Вашингтон за придобиване на най-малко 24 броя. Сформиран е и междуправителствен екип, който трябва да стартира преговорите за условията за покупка на изтребителите, които трябва да се оформят в най-малко две ескадрили.

С осъществяването на сделката Чехия ще има най-малкия флот от F-35 в Европа, малко след Дания, но въпреки всичко това ще допринесе за значителен скок в способностите на чешките ВВС, които в момента оперират с 14 изтребителя Saab Gripen C/D на оперативен лизинг. Решението за преминаване към платформата F-35A е взето на база анализ на чешките въоръжени сили, според който „само най-напредналите изтребители от пето поколение ще могат да изпълнят изискванията на мисиите на бъдещото бойно поле.“

Анализът добавя, че F-35А е и достатъчно ефективно решение по отношение на разходите, тъй като самолетът вече е на въоръжение в няколко европейски държави, а в други предстои придобиването му, като съседна Полша, която поръча 32 броя. Според чехите, това допълнително ще затвърди сътрудничеството, съвместното обучение и споделянето на способности.

Министър Чернохова добавя, че решението се взима именно сега, тъй като лизинговите договори за Gripen изтичат през 2027 г. Реално договорът има опция за удължаване с още две години до 2029 г. Амбицията на Чехия е да приключат с преговорите до есента на 2023 г. Предстои да се види дали преговорите ще приключат успешно.

Решението на Прага е обявено само две седмици след като шведското правителство обяви, че Чехия може да задържи наличните 14 Gripen C/D безплатно, след изтичането на лизинговия договор.

Чешкото решение е поредното в серията успехи на Lockheed Martin и техния F-35 в Европа през последните 18 месеца, след като типа беше избран в конкурсите за нов изтребител в Германия, Финландия и Швейцария, заедно с поръчка на допълнителни самолети от Холандия.

Чешкото министерство на отбраната добавя, че разширяването на ВВС флота с нови и по-модерни самолети е необходимо, защото „сегашният ни флот не отговаря достатъчно на все по-нарастващите изисквания на съвременните бойни мисии, особено предвид влошената ситуацията със сигурността в Европа и очакваното нарастване на броя и сложността на бъдещите мисии.“

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…
Следваща публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
247 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Меню