Чехия ще преговаря за F-35

243 прочитания

Чешките ВВС планират да поръчат най-малко 24 от изтребителите от пето поколение

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето поколение F-35. Министърът на отбраната на страната Яна Чернохова обяви по време на авиосалона във Фарнбъро на 20 юли 2022 г., че правителството е дало разрешение за стартиране на преговори с Вашингтон за придобиване на най-малко 24 броя. Сформиран е и междуправителствен екип, който трябва да стартира преговорите за условията за покупка на изтребителите, които трябва да се оформят в най-малко две ескадрили.

С осъществяването на сделката Чехия ще има най-малкия флот от F-35 в Европа, малко след Дания, но въпреки всичко това ще допринесе за значителен скок в способностите на чешките ВВС, които в момента оперират с 14 изтребителя Saab Gripen C/D на оперативен лизинг. Решението за преминаване към платформата F-35A е взето на база анализ на чешките въоръжени сили, според който „само най-напредналите изтребители от пето поколение ще могат да изпълнят изискванията на мисиите на бъдещото бойно поле.“

Анализът добавя, че F-35А е и достатъчно ефективно решение по отношение на разходите, тъй като самолетът вече е на въоръжение в няколко европейски държави, а в други предстои придобиването му, като съседна Полша, която поръча 32 броя. Според чехите, това допълнително ще затвърди сътрудничеството, съвместното обучение и споделянето на способности.

Министър Чернохова добавя, че решението се взима именно сега, тъй като лизинговите договори за Gripen изтичат през 2027 г. Реално договорът има опция за удължаване с още две години до 2029 г. Амбицията на Чехия е да приключат с преговорите до есента на 2023 г. Предстои да се види дали преговорите ще приключат успешно.

Решението на Прага е обявено само две седмици след като шведското правителство обяви, че Чехия може да задържи наличните 14 Gripen C/D безплатно, след изтичането на лизинговия договор.

Чешкото решение е поредното в серията успехи на Lockheed Martin и техния F-35 в Европа през последните 18 месеца, след като типа беше избран в конкурсите за нов изтребител в Германия, Финландия и Швейцария, заедно с поръчка на допълнителни самолети от Холандия.

Чешкото министерство на отбраната добавя, че разширяването на ВВС флота с нови и по-модерни самолети е необходимо, защото „сегашният ни флот не отговаря достатъчно на все по-нарастващите изисквания на съвременните бойни мисии, особено предвид влошената ситуацията със сигурността в Европа и очакваното нарастване на броя и сложността на бъдещите мисии.“

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…
Следваща публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
243 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Меню