Министър Заков се заинтересува за качеството на модернизация на авиобаза Безмер

383 прочитания

Министърът на отбраната Драгомир Заков е поискал проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на ВВС. Причината е проблеми с настилката, съобщи Заков пред депутати от комисията по отбрана. За това пише БНР.

„Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза – да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката”, заявява Заков, цитира от Националното радио.

Макар и министърът на отбраната в оставка да не споменава в прат текст за коя авиобаза става въпрос, единственото съоръжение на ВВС, което е минавало през подобен ремонт в последните години е Безмер.

Модернизацията там бе извършена по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 – 2016 г. Инвестицията е в размер на 62 364 925 лева (без ДДС) – от тях 7 387 000 лева идват по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева – от общите фондове на НАТО по NSIP.

След модернизацията Безмер разполага с писта с ново асфалтово покритие и удължение, и изцяло ново светотехническо оборудване. Сега пистата има дължина 3000 m (преди е била 2500 m) като в двата ѝ края са направени места за обръщане на тежки транспортни самолети с дължина 150 m. Широчинатана пистата е 60 m., като има изградени две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за военнотранспортни самолети тип С-5 и С-130 (или техните еквиваленти), с обща площ 133 150 m2 с бетонова настилка. Те се свързват с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране, която също има странични ивици за безопасност.

Изградени са още карго терминал с площ 11 800 m2, бетонова настилка и мостово съоръжение, както и с осветление, осигуряващо пълноценна работа през нощта. Карго-терминалът е с общо площ 11 800 m2 и има стени от земен насип, облицовани от вътрешната страна с бетонови панели. Предвидено и изграждане на изцяло нов склад за гориво-смазочни материали.

Модернизираното летище бе тържествено открито през март 2016 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Заков внася в МС проекта за инвестиционен разход за следващите F-16
Следваща публикация
ВВС продължи да участва в гасенето на пожари в страната
383 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Щурмовиците Су-25 са приземени

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

Меню