Заков внася в МС проекта за инвестиционен разход за следващите F-16

296 прочитания

Военният министър в оставка твърди, че е договорил почти $35 млн. компенсация за забавянето на първите осем изтребителя

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков заяви, че има намерение да внесе в Министерски съвет в четвъртък проектът за инвестиционен разход за покупката на още осем многоцели изтребителя F-16 Block 70. Това заяви той днес, 26 юли 2022 г., пред комисията по отбрана в Народното събрание.

Заков е обяснил, че поради крайния срок за приемане на американската оферта, който е 1 ноември, трябва да се бърза. Особено предвид перспективата за скорошно разпускане на Народното събрание.

„На практика всичко, което сме поискали от американската страна ни бе предоставено напълно безусловно. Сега е в ръцете на правителството и парламента този договор да бъде придвижен напред. Смятам, че по-добри условия няма как да постигнем“, категоричен бе Заков.

Министърът дори е заявил, че България не приеме постигнатите договорености „може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България”.

Така или иначе, дори и проектът да бъде одобрен от Министерски съвет, едва ли той ще мине през настоящото Народно събрание, предвид очаквания му остатъчен живот от още няколко дни.

Заков е заявил още, че са постигнати договорки за компенсация, поради двугодишното забавяне на доставката на първите осем изтребителя F-16.

„Много пъти бе поставян въпросът за компенсации, още преди да поема поста. Ние на практика продължихме това искане. И вече имаме компенсации от американската страна в много по-конкретни параметри – $25 млн., които ще покрият на практика сумата по един от трите договора, който е за ракетите, които се поставят на крилата на самолета, както и обучение на пилотите за работа с високоточните оръжия в размер на $9,5 млн.“, казва Заков.

От думите му не става ясно, дали въпросните $34,5 млн. влизат във вече анонсираните $1,32 млрд., които трябва да дадем по договора за вторите осем F-16. Така или иначе, реално компенсацията по забавянията на първия договор е свързана с подписване на договор за още самолети.

Военният министър в оставка сподели и за още една компенсация за забавянето. Ако САЩ не доставят осемте вече поръчани F-16 през 2025 г., то през тази година ние може да не плащаме вноските си по втория договор. През миналата седмица, обаче Заков разказа, че ако той бъде подписан тази година, плащанията по него до края на 2025 г. ще бъдат едва $80 млн. Тоест, става въпрос за отлагане плащанията на няколко десетки милиона.

Заков е казал, че не мисли, че България може да постигне по-добри условия и че ако не бъде подписан скоро договора за още осем F-16, това може да доведе до „приземяване” на ВВС.

Според министърът на отбраната, преговорите със САЩ за доставка на междинни/заместващи изтребители, които да покрият дупките в способностите на ВВС след пенсионирането на МиГ-29 и до доставката на новите F-16, били „напреднали”.

„Това най-вероятно ще струва някакви пари за нашата страна. Но в крайна сметка дали ще поддържаме МиГ-29, което не можем да правим, или горе-долу същите пари ще ги дадем за някакви други самолети, които да използват нашите ВВС, няма кой знае каква разлика във финансово отношение“, заяви ръководителят на военното ведомство, неуточнявайки обаче дали става въпрос за наем, закупуване или друга форма на сътрудничество.

Министърът не сподели никакви детайли по въпросните преговори.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС гасят пожар в Родопите
Следваща публикация
Министър Заков се заинтересува за качеството на модернизация на авиобаза Безмер
296 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Безмер с 500 полета през 2018 г.

Успешно изпълнение на поставените от Командването на ВВС цели и задачи, въпреки значителното забавяне на възобновяването на плановата летателна дейност отчете База за предно разполагане – Безмер на състоялия се на 14 януари Анализ на подготовката и войсковия ред през 2018 г.

Меню