Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…

522 прочитания

...стига да има кой да ѝ ги плати

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над е заявил, че изтребителите МиГ-29, които страната му притежава могат да бъдат изпратени в Украйна след края на август, но е повдигнал въпроса за компенсации за това.

Според Над, цитиран от британската телевизия Sky News, Словакия обаче не е достатъчно голяма държава за да си позволи да дари изтребителите МиГ-29 безвъзмездно, затова в замяна на изпращането на самолетите страната му ще иска или парична компенсация или самолети-заместители.

Над е споменал сумата от €35 млн. на самолет, но не е дал детайли за това, какви самолети в замяна може да поиска.

За евентуалното изпращане на словашките МиГ-29 в Украйна се заговори още през пролетта, но тогава словашкото правителство каза, че първо трябва да осигури изпълнението на мисията „ер полисинг” над страната, а след това може да се мисли за съдбата на самолетите.

През юни Словакия се споразумя с Чехия и Полша за поемане на „ер полисинг” на страната, до получаването на новите F-16, които се чакат през 2024 г.

Сега министър Над е заявил, че охраната на словашкото въздушно пространство се поема от Чехия от началото на септември.

Словакия разполагаше с 12 броя МиГ-29, които бяха преминали през малка модернизация системите за опознаване, навигация и комуникация, но през 2019 г. един самолет се разби. Така сега страната има 11 машини, които според Над могат да бъдат предадени на Украйна.

Словакия вече предаде своя единствен дивизион ЗРК С-300ПМУ, като в замяна НАТО се ангажира да разположи тежки комплекси ЗРК в страната. През юни пък бяха дадени четири вертолета Ми-17 и един Ми-2. Не е ясно какво е било техническото им състояние, предвид че словашките ВВС пенсионираха Ми-2 през 2013 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша подписа за 48 броя FA-50
Следваща публикация
Чехия ще преговаря за F-35
522 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню