Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…

524 прочитания

...стига да има кой да ѝ ги плати

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над е заявил, че изтребителите МиГ-29, които страната му притежава могат да бъдат изпратени в Украйна след края на август, но е повдигнал въпроса за компенсации за това.

Според Над, цитиран от британската телевизия Sky News, Словакия обаче не е достатъчно голяма държава за да си позволи да дари изтребителите МиГ-29 безвъзмездно, затова в замяна на изпращането на самолетите страната му ще иска или парична компенсация или самолети-заместители.

Над е споменал сумата от €35 млн. на самолет, но не е дал детайли за това, какви самолети в замяна може да поиска.

За евентуалното изпращане на словашките МиГ-29 в Украйна се заговори още през пролетта, но тогава словашкото правителство каза, че първо трябва да осигури изпълнението на мисията „ер полисинг” над страната, а след това може да се мисли за съдбата на самолетите.

През юни Словакия се споразумя с Чехия и Полша за поемане на „ер полисинг” на страната, до получаването на новите F-16, които се чакат през 2024 г.

Сега министър Над е заявил, че охраната на словашкото въздушно пространство се поема от Чехия от началото на септември.

Словакия разполагаше с 12 броя МиГ-29, които бяха преминали през малка модернизация системите за опознаване, навигация и комуникация, но през 2019 г. един самолет се разби. Така сега страната има 11 машини, които според Над могат да бъдат предадени на Украйна.

Словакия вече предаде своя единствен дивизион ЗРК С-300ПМУ, като в замяна НАТО се ангажира да разположи тежки комплекси ЗРК в страната. През юни пък бяха дадени четири вертолета Ми-17 и един Ми-2. Не е ясно какво е било техническото им състояние, предвид че словашките ВВС пенсионираха Ми-2 през 2013 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша подписа за 48 броя FA-50
Следваща публикация
Чехия ще преговаря за F-35
524 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…
Меню