Заков се оправда с ВВС за неприетия от МС проект за още F-16

395 прочитания

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков се оправда с Военновъздушните сили за това, че на днешното, вероятно последно, заседание на кабинета „Петков” не бе гласуван инвестиционният проект за придобиване на още осем изтребителя F-16 Block 70.

„ВВС провеждат анализ на пристигналата от САЩ оферта, като вчера (27 юли – бел. ред.) имаше 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии по които вероятно, трябваше да има яснота в периода, в който са водели разговори по тези линии в последните няколко месеца. Ще се наложат допълнителни разговори, за да се изяснят неясните моменти. А това значи, че проектът за инвестиционен разход, няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство”, това каза Заков пред репортери, след заседанието на Министерски съвет от днес, 28 юли.

Заков прехвърли топката на служебното правителство, като каза, че то трябва да предвижва напред проекта, а окончателното одобряване, както и ратификацията на договора трябва да стане в следващия парламент. Министърът в оставка заяви, че се надявал политическата воля, която имало през 2019 г. да остане и проектът да бъде завършен.

„Това правителство и в мое лице, кабинета на на министъра на отбраната постигна, в така едни доста сериозни разговори с американската страна, безпрецедентни условия за България, по американската програма за чуждестранна помощ (вероятно става въпрос за FMF – Foreign Military Financing – бел. ред.), както за 25-те милиона долара за ракети, така и заради условието, за което ние настоявахме, първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор, да бъде отлагана, докато дойдат първите самолети от вече поръчаните. Тоест ако има забавяне, да има възможност и ние да забавим нашата вноска”, каза още министърът на отбраната.

Заков за пореден път подчерта, че договорените в момента условия важели до 1 ноември и според неговите думи, американската страна не можела да гарантира същите условия при едно удължаване.

Военният министър бе запитан дали въпросите, които ВВС имат по офертата са сериозно или не, но той се въздържа от оценки, тъй като въпросът бил експертен. Все пак, той каза че нямало как на Министерски съвет да се дава нещо за гласуване, по което имало неясни въпроси.

Припомняме, че министър Заков стартира на 19 юли своя спринт за финализиране на сделката за още осем F-16. На тази дата той заяви, че САЩ са изпратили своята оферта и че неговата амбиция е в рамките на следващите две седмици офертата да мине през Народното събрание. Този вторник (26 юли) пък Заков каза, че ще внесе инвестиционния проект в Министерски съвет на неговото следващо заседание. Тези планове, обаче се провалиха.

Остава неясен въпроса дали желанията на Заков са имали политическата подкрепа в Министерски съвет.

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова се включи в какофонията, като заяви, че тя и министрите от партията ѝ са напуснали демонстративно заседанието на Министерски съвет, след като се е оказало, че в дневния ред има точка за одобряване на инвестиционния разход за покупката на още F-16.

„Този разговор и решение сега е вреден за България. В момента да се обсъжда, под каквато и да е форма, нов инвестиционен разход – в какъвто и да е размер, за нови осем Ф-16, за нас поне е абсолютно недопустимо. Затова напуснахме заседанието на Министерски съвет и няма да участваме повече в него“, коментира Нинова.

Не става ясно дали действително е имало такава точка в дневния ред  или е имало, но тя е щяла да бъде оттеглена или въобще темата не е присъствала в дневния ред. Яснота тук ще има при публикуването на стенограмата от заседанието.

Неясен остава и моментът, защо Конгресът на САЩ бе уведомен за евентуална сделка за още F-16 в самото начало на април, но проектодоговорът пристигна у нас едва в края на юли.

Свързани теми

Предишна публикация
Инженер е първенец на випуска във ВВВУ
Следваща публикация
ВВС гасят пожар в Родопите
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Меню