Инженер е първенец на випуска във ВВВУ

750 прочитания

Лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов (на снимката), специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“ е първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите се проведе днес, 29 юли 2022 г. в Плевен.

Ритуалът включваше и връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите от гражданските специалности и се проведе на централния площад “Възраждане”.

Сред гостите на тържеството бяха Станимир Георгиев, заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната, Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента на България, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС, военните аташета по отбраната на Виетнам, Полша и Румъния и други.

“Най-силните държави в света инвестират в образованието, а военното образование, военната подготовка и самочувствието на военнослужещите влияят пряко върху способностите на военновъздушните сили и върху националната сигурност на България. Живеем в трудни времена и днес имаме нужда от висококвалифицирани, способни и добре подготвени офицери, сержанти и инженери. Именно такива военнослужещи издигат имиджа на Българската армия. Надграждайте и летете все по-високо, защото България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят. Носете синята униформа с достойнство, бъдете горди следовници на патрона ни Георги Бенковски”, каза в поздравителното слово бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ “Георги Бенковски”.

Той изрази увереност, че добрата подготовка на випускниците ще допринесе за модернизацията на ВВС.

Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ е 71-я след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през септември 1945 г.

През настоящата учебна година ВВВУ  завършват 26 курсанти, от които 2 девойки, обучавани в Специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ по четири военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 5,09 и успех от държавните изпити- много добър 5,22.

Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Випускниците от специализация “Летец- пилот“ водят класацията, завършват с общ среден успех – Отличен 5,59 , а от държавните изпити – отличен 5,68.

Първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ е лейтенант инж. Михаил Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,91 и от държавните изпити – Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Йорданов отново е първенец с 91,79 точки.

Шест випускника завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 14 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.

Випускниците избраха военните формирования където ще започне професионалният им път.

12-та авиационна база Долна Митрополия ще приеме на различни длъжности 10 от випускниците , следвана от 24-та авиобаза  Крумово – 5 авиоинженери, 16-та авиобаза Враждебна – четирима, 3-та авиационна база Граф Игнатиево и База КУН – по двама ръководители на въздушното движение, а в 22-ра авиационна база  Безмер – един ръководител на въздушното движение.

Първенецът на випуска лейтенант Йорданов пожела да служи в Морска вертолетна авиобаза „Чайка“.

Във Випуск 2022 „ Полковник Борис Дрангов“ се дипломират и кадетите от Професионалния сержантски колеж – ВВС. Общо кадетите – випускници на Професионален сержантски колеж през 2022 г. са 84.

Първенец на Випуск 2022 от колежа е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова  от специалност „Обща и специализирана администрация“ задочна форма от в.ф. 34420 с успех – отличен 5,62.

На държавни изпити за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – редовно и задочно обучение се явиха 20 студенти, обучаващи се по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Авиационна електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“. Постигнатият общ успех е Добър 4,41. Благовеста Банчева от специалност „Авиационна електроника“ завършва с общ успех Отличен  5.90.

На защита на дипломни работи на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ – задочна форма се явиха 31 обучаеми по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационно въоръжение“, „Авиационен мениджмънт“, „Аерокосмическа техника“, „Въоръжение и боеприпаси“.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще поиска шест РД-33 от Полша
Следваща публикация
Заков се оправда с ВВС за неприетия от МС проект за още F-16
750 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Меню