Инженер е първенец на випуска във ВВВУ

739 прочитания

Лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов (на снимката), специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“ е първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите се проведе днес, 29 юли 2022 г. в Плевен.

Ритуалът включваше и връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите от гражданските специалности и се проведе на централния площад “Възраждане”.

Сред гостите на тържеството бяха Станимир Георгиев, заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната, Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента на България, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС, военните аташета по отбраната на Виетнам, Полша и Румъния и други.

“Най-силните държави в света инвестират в образованието, а военното образование, военната подготовка и самочувствието на военнослужещите влияят пряко върху способностите на военновъздушните сили и върху националната сигурност на България. Живеем в трудни времена и днес имаме нужда от висококвалифицирани, способни и добре подготвени офицери, сержанти и инженери. Именно такива военнослужещи издигат имиджа на Българската армия. Надграждайте и летете все по-високо, защото България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят. Носете синята униформа с достойнство, бъдете горди следовници на патрона ни Георги Бенковски”, каза в поздравителното слово бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ “Георги Бенковски”.

Той изрази увереност, че добрата подготовка на випускниците ще допринесе за модернизацията на ВВС.

Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ е 71-я след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през септември 1945 г.

През настоящата учебна година ВВВУ  завършват 26 курсанти, от които 2 девойки, обучавани в Специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ по четири военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 5,09 и успех от държавните изпити- много добър 5,22.

Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Випускниците от специализация “Летец- пилот“ водят класацията, завършват с общ среден успех – Отличен 5,59 , а от държавните изпити – отличен 5,68.

Първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ е лейтенант инж. Михаил Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,91 и от държавните изпити – Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Йорданов отново е първенец с 91,79 точки.

Шест випускника завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 14 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.

Випускниците избраха военните формирования където ще започне професионалният им път.

12-та авиационна база Долна Митрополия ще приеме на различни длъжности 10 от випускниците , следвана от 24-та авиобаза  Крумово – 5 авиоинженери, 16-та авиобаза Враждебна – четирима, 3-та авиационна база Граф Игнатиево и База КУН – по двама ръководители на въздушното движение, а в 22-ра авиационна база  Безмер – един ръководител на въздушното движение.

Първенецът на випуска лейтенант Йорданов пожела да служи в Морска вертолетна авиобаза „Чайка“.

Във Випуск 2022 „ Полковник Борис Дрангов“ се дипломират и кадетите от Професионалния сержантски колеж – ВВС. Общо кадетите – випускници на Професионален сержантски колеж през 2022 г. са 84.

Първенец на Випуск 2022 от колежа е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова  от специалност „Обща и специализирана администрация“ задочна форма от в.ф. 34420 с успех – отличен 5,62.

На държавни изпити за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – редовно и задочно обучение се явиха 20 студенти, обучаващи се по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Авиационна електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“. Постигнатият общ успех е Добър 4,41. Благовеста Банчева от специалност „Авиационна електроника“ завършва с общ успех Отличен  5.90.

На защита на дипломни работи на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ – задочна форма се явиха 31 обучаеми по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационно въоръжение“, „Авиационен мениджмънт“, „Аерокосмическа техника“, „Въоръжение и боеприпаси“.

Свързани теми

Предишна публикация
България ще поиска шест РД-33 от Полша
Следваща публикация
Заков се оправда с ВВС за неприетия от МС проект за още F-16
739 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Ще се търси ремонт на Су-25

Министерство на отбраната се готви да започне процедура за възлагане на договор за ремонт на щурмовите самолети Су-25. Това заяви днес, 31 юли 2018 г., заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Меню