България ще поиска шест РД-33 от Полша

531 прочитания

Министерството на отбраната ще поиска с официално писмо съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за изтребителите МиГ-29. Това съобщиха днес, 5 август 2022 г. от МО.

За това се договориха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-ръководителят на мисията на Република Полша Ивона Якушко-Дудка на среща в Министерство на отбраната. В срещата участваха и заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и аташето по отбраната на Полша полковник Пьотр Грела.

„Въпросът за нас е критичен в момента, за да успеем да осигурим мисията на българските Военновъздушни сили за охрана на въздушното пространство. Ще подготвим всичко необходимо, за да може да стартираме процедурата за размяна на двигателите при първа възможност“, заяви министър Стоянов.

От своя страна заместник-ръководителят на мисията на Република Полша се ангажира да съдейства за възможно най-скорошно решение по този въпрос.

Двете страни потвърдиха отличните приятелски взаимоотношения между България и Полша и изключително доброто сътрудничество в сферата на отбраната.

За евентуалната поддръжка на наличните МиГ-29 чрез Полша се говори от пролетта, но до момента нямаше конкретика. През май началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че ще предложи спешно подписване на договор с Полша, но това така и не се случи.

Свързани теми

Предишна публикация
Започва съвместната тренировка „Тракийска пепелянка 2022”
Следваща публикация
Инженер е първенец на випуска във ВВВУ
531 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полети в Граф Игнатиево за годината

Първият полет за 2019 г. бе изпълнен от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров съвместно с капитан Борис Масларов на учебно-боен самолет МиГ-29 днес, 8 януари 2019 г. Това съобщиха от ВВС.

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

Меню