Започва съвместната тренировка „Тракийска пепелянка 2022”

185 прочитания

Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили започват от днес, 8 август 2022 г., изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2022”, в която ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Гърция, Румъния и САЩ. Това съобщиха от ВВС.

В рамките на две седмици, в периода от 8 август до 19 август 2022 г., в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват специфични за родовете авиация и ПВО задачи, чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия. Основна им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети AS 532 Cougar от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

Изтребители CF-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцки военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.

„Тракийска пепелянка 2022“ предоставя възможности на страните да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда, се казва още в съобщението на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-17 потушава горски пожар в община Панагюрище
Следваща публикация
България ще поиска шест РД-33 от Полша
185 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню