Министър Стоянов: МиГ-29 има ресурс за „ер полисинг” до средата на 2023 г.

493 прочитания

Изтребителите ни МиГ-29 има ресурс за осигуряване на дежурството по „ер полисинг” до средата на 2023 г. Това съобщи на пресконференция състояла се днес, 10 август 2022 г., служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Тежък проблем е състоянието на изтребителната авиация. Остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволява да носим дежурство по „ер полисинг” до средата на 2023 г. Предприели сме мерки и сме говорили с полската страна за евентуален ремонт на шест броя двигатели за МиГ-29, това обаче не е решение на проблема. Задава се реална опасност в последващите три – четири години ние да не можем да носим бойното дежурство сами. Причината е, както войната в Украйна и наложените санкции, така и закъснението в договора за F-16. Те ще пристигнат през 2025 г., а в оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 г. Не желая аз да съм министъра, който ще снеме носенето на това дежурство, което се носи от 1952 г. без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви варианти”, обясни Стоянов.

Той даде да се разбере, че са водени разговори около възможността за т.нар. „заместващ/междинен” изтребител, но решенията по тази тема ще бъдат оставени за следващия парламент и редовно правителство.

„По проекта за придобиване на нов тип боен самолет – имаме оферта за втория транш от осем F-16. Подготвя се проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерски съвет, а след това в Народното събрание. Надяваме се да успеем в срока на офертата – 1 ноември, но сме разработили и резервен вариант за срок до 15 декември. Вече сме отправили такова питане до американската страна”, каза още служебният министър.

Той уточни, че след получаването на американската оферта през юли са възникнали 56 въпроса към американската страна и скоро се чакат техните отговори. Въпросите не са свързани с реална промяна на офертата, а са свързани с изясняване на отделни нейни елементи, уточни министърът.

„Чуха се гласове, че това било саботаж от ВВС (става въпрос за забавянето на приемане на инвестиционния проект от Министерски съвет, като тогава бившият министър Заков се оправда с Военновъздушните сили – бел. ред.). Искам да уточня, че гоненето на националния интерес не е саботаж. ВВС са търсили отговор на всеки един въпрос, който е възникнал по офертата, а всички тези въпроси са свързани с финансови средства”, държеше да уточни служебният министър на отбраната.

Министър Стоянов изнесе информация, че не е направена сметка във Федералният резерв на САЩ, а платените авансово парите по договора за първите осем F-16 стоят в т.нар. „доверителен фонд”, което е довело до пропуснати ползи от около $10 млн., тъй като ако парите са били в сметка по тях е щяло да се трупа лихви. Имало е предложения това да се случи още от времето на министър Каракачанов, но не се е стигнало до ратификация от Народното събрание, поради бурната политическа обстановка в последните две години.

Министър Стоянов бе запитан дали ще има компенсации заради забавянето на доставката на първите осем F-16, но той повтори известната информация, че по договора няма предвидени неустойки и такива не се дължат. Стоянов каза, че по евентуалния втори договор има американско предложение за $25 млн. по механизма FMF (Foreign Military Financing – Военна помощ за чужди страни), но не му е известно за друго.

Стоянов каза още, че ще бъде предложено в бюджета за 2023 г. военните разходи да достигнат до 2% от БВП, което ще осигури допълнителни 100 – 140 млн. лева за отбрана. Той каза и че ще се работи за създаването на т.нар. „Фонд за отбрана”, в който да се трупат парите отпуснати за различни военни сделки, ако те не се осъществят в календарната година, а не да се връщат в централния бюджет. Идеята бе заложена и в коалиционното споразумение на кабинета „Петков”, но до реализация не се стигна.

Министър Стоянов даде заявка и за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили по отношение на финансовите прагове на проектите, които могат да се одобряват от военния министър. В момента той може да одобрява еднолично само проекти до 50 млн. лева. Стоянов подчерта, че при повишаващата се инфлация, тази сума става твърде скромна.

Служебният министър каза, че има множество бавещи се процедури по възлагане на обществени поръчки и изрази надежда, че ще има подобрение там. Той също благодари на военнослужещите, които се борят с множеството горски пожари в момента.

„Хората в Елешица не ги интересува, дали гаси Ми-17 или Cougar. Няма нужда от политизиране, коя техника е съветска, коя е западна. Това е техниката, с която разполага Българската армия и тя е осигурена от политическият ни елит”, каза в заключение Стоянов.

Свързани теми

Предишна публикация
И днес вертолет Ми-17 гасеше пожари в страната
Следваща публикация
ВВС продължават борбата с пожарите край Панагюрище
493 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Меню