Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в Чехия

384 прочитания

Изтребител-ветеран Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в чешкия град Хеб. Пилотът на машината е загинал, а един човек на земята е бил леко ранен. Това стана днес, 14 август 2022 г.

Hawker Hurricane Mk.IV с белгийска цивилна регистрация OO-HUR e участвал в авиошоу, което се е провеждало на летището до Хеб. Инцидентът е станал около 15,30 часа местно време.

От разпространените видеоклипове от инцидента се вижда, че машината е изпълнявала фигурен пилотаж на малка височина.

Самолетът се е разбил до летището, в близост до къщи. Пилотът е загинал на място, а жена, намираща се наблизо, е получила леки наранявания.

Води се разследване.

Загиналият летец е бил с много голям опит, летял на МиГ-21 в чешките ВВС, а след това преминал в гражданската и леката авиация.

Катастрофиралият самолет е единствената от модификацията Mk.IV, която се е намирала в летателна годност. Конкретният самолет е произведен през март 1943 г. След края на Втората световна война служи в Близкия изток. През 80-те години на миналия век машината е намерена в разглобено състояние в кибуц в Израел. Възстановена е в летателно състояние и започва да лети през 1989 г.

През 2018 г. е купена от настоящия си чешки собственик и получава белгийската цивилна регистрация. Последно самолетът лети с камуфлаж и бордни номера съответстващи на Hurricane Mk.IIc използван от чехословашкия ас Карел Кутелвашер, докато той се сражава в редовете на Кралските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива на референдум за покупката на F-35
Следваща публикация
Полша подписа за 48 броя FA-50
384 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Полковник Златаров като наблюдател преди боен полет с биплан Albatros C.III, 1918 г.

Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен” 30. Това съобщи Военният телевизионен канал.

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

Меню