Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в Чехия

400 прочитания

Изтребител-ветеран Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в чешкия град Хеб. Пилотът на машината е загинал, а един човек на земята е бил леко ранен. Това стана днес, 14 август 2022 г.

Hawker Hurricane Mk.IV с белгийска цивилна регистрация OO-HUR e участвал в авиошоу, което се е провеждало на летището до Хеб. Инцидентът е станал около 15,30 часа местно време.

От разпространените видеоклипове от инцидента се вижда, че машината е изпълнявала фигурен пилотаж на малка височина.

Самолетът се е разбил до летището, в близост до къщи. Пилотът е загинал на място, а жена, намираща се наблизо, е получила леки наранявания.

Води се разследване.

Загиналият летец е бил с много голям опит, летял на МиГ-21 в чешките ВВС, а след това преминал в гражданската и леката авиация.

Катастрофиралият самолет е единствената от модификацията Mk.IV, която се е намирала в летателна годност. Конкретният самолет е произведен през март 1943 г. След края на Втората световна война служи в Близкия изток. През 80-те години на миналия век машината е намерена в разглобено състояние в кибуц в Израел. Възстановена е в летателно състояние и започва да лети през 1989 г.

През 2018 г. е купена от настоящия си чешки собственик и получава белгийската цивилна регистрация. Последно самолетът лети с камуфлаж и бордни номера съответстващи на Hurricane Mk.IIc използван от чехословашкия ас Карел Кутелвашер, докато той се сражава в редовете на Кралските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива на референдум за покупката на F-35
Следваща публикация
Полша подписа за 48 броя FA-50
400 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

Меню