Швейцария отива на референдум за покупката на F-35

227 прочитания

Това, обаче вероятно няма да попречи на правителството да подпише договора

Швейцария със сигурност ще гласува на референдум по темата за покупката на F-35, но независимо от резултата, това може да не попречи на швейцарското правителство да подпише сделка за 36 машини.

120 000 подписа са били предадени днес, 16 август 2022 г. от инициативата „Stop F-35” с които се иска референдум по темата за покупката на американските изтребители F-35A. За провеждане на референдум в Швейцария са необходими 100 000 валидни подписа на пълнолетни швейцарски граждани.

Инициативата „Stop F-35” е съставена от няколко леви и зелени политически формации, както и неправителствени организации с пацифистичен уклон.

Това стартира дълга бюрократична процедура, която трябва да приключи с насрочване дата на провеждане на референдума. В Швейцария се провеждат по четири общонародни допитвания годишно, като в рамките на всяко пред населението се поставят различни въпроси.

Проблемът пред Швейцария е, че САЩ са поставили срок до края на март 2023 г. за подписването на сделката за 36 броя F-35A. Ако този срок не бъде спазен, условията по договора могат да се променят, включително и в негативно. Все още не е ясно дали валидността на офертата може да бъде удължена при сегашните параметри.

През май 2022 г. швейцарското правителство, обаче обяви че няма намерение да чака резултатите от евентуалния референдум по въпроса за покупката на F-35 и вместо това ще подпише сделката веднага след като тя бъде одобрена от парламента на страната. Смята се, че там има достатъчно мнозинство в подкрепа на договора.

Обяснението е, че инициативата за провеждане на референдум по дадена тема няма правна тежест, докато швейцарците не пуснат своите гласове. Така правителството може да подпише сделката и да насрочи референдум по темата, който обаче няма да повлияе на вече подписания документ. Ако референдумът бъде успешен и швейцарците отхвърлят сделка за F-35, това ще спре евентуален последващ договор.

Швейцарският вестник Tages-Anzeiger пише, че е по-вероятно швейцарското правителство да се опита да реализира референдума в началото на март 2023 г., като снеме отговорността от себе си. Финалната дума за датата на референдума, обаче ще е на парламента и там може да се очаква той да бъде насрочен в края на 2023 г.

На 30 юни 2021 г. Швейцария обяви, че ще купи 36 броя F-35A на стойност от 6 млрд. швейцарски франка (€6,21 млрд.). Решението бе изненадващо, но военния министър на страната Виола Амхард обясни, че американският изтребител е бил оценен най-високо на фона на другите три опции – Rafale, Eurofighter и Super Hornet.

В последствие в страната се разразиха полемики по темата, които се въртяха най-вече около нуждата от подобен боен самолет, както и несигурността около крайната цена на сделката и реалните разходи около експлоатацията на типа. Излезе и информация, че в последния момент Франция е направила комплексна оферта, свързана с различни икономически и политически гаранции и договорености, които са щели да донесат много допълнителни ползи. Офертата, обаче е била отхвърлена без обяснения, а френско-швейцарските отношения в момента са значително охладнели.

Факт е и че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.

През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина (1 605 163 швейцарци бяха „за”, а против бяха 1 597 324) бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.

Според Tages-Anzeiger ако през септември 2020 г. на швейцарците е било казано, че в крайна сметка страната ще купи F-35, то със сигурност те са щели да отхвърлят инициативата, което е и обяснението за това, защо сега управляващите там се опитват да заобиколят народната воля.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия няма пари за 42-та Rafale, които поръча през февруари
Следваща публикация
Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в Чехия
227 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл е заявил, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35. Това изказване е направено на 18 април 2018 г., по време на изслушване в Конгреса във връзка с американо-турските отношения.

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Меню