AW249 изпълни първи полет

395 прочитания

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на 12 август 2022 г., но информация за полета изтече едва сега. За това пише Flightglobal.

Дебютният полет се е осъществил от изпитателния център на Leonardo Helicopters във Верджате, северозападно от Милано. Полетът е продължил около 30 минути и е имал за цел да тества базовите летателни характеристики на машината, включително зависване с и без използването на земния ефект, въртене по време на зависването и нискоскоростни движения напред и назад.

Според Flightglobal от 12 август до сега прототипът е изпълнил поне още седем полета.

Очаква се към изпитанията скоро да се присъедини втори прототип, който е на финалния си етап на производство.

От Leonardo Helicopters са отказали официални коментари, позовавайки се на клаузи в договора си с италианската държава, която е поръчала щурмовия AW249.

През януари 2017 г. италианското правителство сключи договор с Leonardo Helicopters за разработката на AW249 в рамките на програмата (Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta). По нея трябва да се създаде заместник на сега използвания от италианската армейска авиация боен вертолет AW129D Mangusta.

Договорът, който е на стойност от малко под €490 млн., включва създаването и тестването на новия вертолет, като в рамките на това ще се построят пет вертолета – микс от прототипи и предсерийни машини. Изпитанията ще приключат през 2025 г. В следващите 10 години се очаква Италия да поръча не по-малко от 48 вертолета от този тип, които да заменят същото количество AW129, налични днес.

Като външен вид новия AW249 изглежда, като уголемена версия на AW129. Механично вертолетите са напълно различни и новата машина използва динамичната система на модела AW149. Вертолетът се задвижва от два газотурбинни двигателя General Electric CT7-8E6 с мощност от 2500 shp всеки. Излетната маса се очаква да е около 8 тона, крайсерската скорост ще е 259 km/h, а продължителността на полет около три часа.

Първият прототип изглежда снабден с прицелно-обзорната система Rafael Toplite III, използвана и на AW129. Вертолетът ще има едно трицевно 20-mm оръдие TM197B, разположено на въртяща се турелна установка в носа. Основният „калибър” на новият боен вертолет ще е управляемата ракета  Rafael Spike-LR.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
Следваща публикация
Индонезия няма пари за 42-та Rafale, които поръча през февруари
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню