AW249 изпълни първи полет

379 прочитания

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на 12 август 2022 г., но информация за полета изтече едва сега. За това пише Flightglobal.

Дебютният полет се е осъществил от изпитателния център на Leonardo Helicopters във Верджате, северозападно от Милано. Полетът е продължил около 30 минути и е имал за цел да тества базовите летателни характеристики на машината, включително зависване с и без използването на земния ефект, въртене по време на зависването и нискоскоростни движения напред и назад.

Според Flightglobal от 12 август до сега прототипът е изпълнил поне още седем полета.

Очаква се към изпитанията скоро да се присъедини втори прототип, който е на финалния си етап на производство.

От Leonardo Helicopters са отказали официални коментари, позовавайки се на клаузи в договора си с италианската държава, която е поръчала щурмовия AW249.

През януари 2017 г. италианското правителство сключи договор с Leonardo Helicopters за разработката на AW249 в рамките на програмата (Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta). По нея трябва да се създаде заместник на сега използвания от италианската армейска авиация боен вертолет AW129D Mangusta.

Договорът, който е на стойност от малко под €490 млн., включва създаването и тестването на новия вертолет, като в рамките на това ще се построят пет вертолета – микс от прототипи и предсерийни машини. Изпитанията ще приключат през 2025 г. В следващите 10 години се очаква Италия да поръча не по-малко от 48 вертолета от този тип, които да заменят същото количество AW129, налични днес.

Като външен вид новия AW249 изглежда, като уголемена версия на AW129. Механично вертолетите са напълно различни и новата машина използва динамичната система на модела AW149. Вертолетът се задвижва от два газотурбинни двигателя General Electric CT7-8E6 с мощност от 2500 shp всеки. Излетната маса се очаква да е около 8 тона, крайсерската скорост ще е 259 km/h, а продължителността на полет около три часа.

Първият прототип изглежда снабден с прицелно-обзорната система Rafael Toplite III, използвана и на AW129. Вертолетът ще има едно трицевно 20-mm оръдие TM197B, разположено на въртяща се турелна установка в носа. Основният „калибър” на новият боен вертолет ще е управляемата ракета  Rafael Spike-LR.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
Следваща публикация
Индонезия няма пари за 42-та Rafale, които поръча през февруари
379 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z

Бахрейн потвърди, че е подписал договор за 12 щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper. Това става половин година, след като Държавният департамент на САЩ одобри експортната сделка.

САЩ даде разрешение за експорт на AH-1Z за Бахрейн

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за евентуален експорт на 12 щурмови вертолети Bell AH-1Z за близкоизточната страна Бахрейн. Потенциалната сделка ще е на стойност $911,4 млн. и ще мина по процедурата на Foreign Military Sales (FMS).

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

Сърбия преговаря за още Ми-17

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Меню