NASA отложи старта на мисията Artemis 1

80 прочитания

Планираният за днес, 29 август 2022 г., старт на мисията Artemis 1, която трябва да стане дебют на тежката ракета-носител SLS и да изпрати, в безпилотен режим, космическия кораб Orion на лунна орбита, бе отложен след възникване на технически проблеми с един от двигателите.

NASA имаше прозорец от два часа, който стартираше в 08,33 часа местно време (15,33 часа българско време). В неговите рамки можеше да се стартира мисията Artemis 1. Малко след планираното време за изстрелване от агенцията обявиха, че няма да правят опит за старт днес.

Официалната причина за това стана недостатъчния приток на течен водород в един от четирите двигателя RS-25, които задвижват основната степен на SLS. Преди старта трябва да се проведе процедура, която от NASA наричат “hydrogen kickstart”. В нейните рамки в двигателя се вкарва течен водород, чиято функция е да охлади мотора и да го приготви за старта. Процедурата трябваше да бъде изпитана по време на генералната репетиция на старта, която се проведе през юни, но и тогава възникна технически проблем. Тогава от агенцията заявиха, че ще проведат процедурата по вкарване на течен водород по-рано от предвиденото в деня на старта.

Т.нар. “hydrogen kickstart” бе успешно проведен на три от четирите двигателя, от четвъртият създаде проблем, след като инженерите на земята видяха, че притока на водород в него е много по-малко от очаквания. Направени са били опити за разрешаване на проблема, включително и пренасочване на водород от другите три RS-25, но всичко това е било безуспешно.

NASA спря предстартовото броене на Т -40 минути. Това спиране бе обявено, че ще трае 10 минути, но след повече от час от агенцията обявиха, че стартът се отлага.

Главният администратор на NASA Бил Нилсън е заявил, че няма как да има старт преди всичко по ракетата да е наред, а случилото се днес е добра илюстрация за това колко сложна е SLS. Нилсън е гарантирал, че проблемът ще бъде разрешен и стартът ще бъде проведен.

Следващият прозорец за старт стартира в 12,48 часа местно време (19,48 часа българско време) на 2 септември. Прозорецът ще продължи два часа. Ако стартът е тогава, космическият кораб ще се завърне на 11 октомври. По-следващият прозорец е дълъг 90 минути и стартира в 17,12 часа местно време на 5 септември (00,12 часа на 6 септември българско време). При старт тогава, Orion ще се завърне на 17 октомври.

Засега от NASA няма друга официална информация. Очакват се данните от днес да бъдат обработени за да се прецени дали ще може да има старт на 2 септември. Очаква се метеорологическите условия тогава да бъдат малко по-лоши от днешните, които на моменти бяха проблематични.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
И вторият опит за старт на Artemis 1 се провали (обновена)
Следваща публикация
Русия отказва изстрелването на нови спътници от мрежата OneWeb
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Меню