Съвместна тренировка на ВВС и Столична община

106 прочитания

Днес, 31 август 2022 г., за първи път се провежда съвместна тренировка на Военновъздушните сили с Модул за издирване и спасяване към дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. Мероприятието е в изпълнение на „План за подготовката на Военновъздушните сили през 2022 година“, съобщават от ВВС.

Основната цел за ВВС е подготовка на екипажите от военно-транспортната авиация за изпълнение на задачи за осигуряване на въздушен транспорт на личен състав и специализирана техника при участието им в операция в помощ на населението при възникване на природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи с тежки последици. Задачите, които екипажите тренират са своевременно натоварване/разтоварване на специализираната техника, както и надеждното ѝ укрепване и транспортиране.

От страна на Военновъздушните сили участват личен състав и техника от авиобаза Враждебна. Съвместната тренировка ще се проведе в два етапа. По време на първия етап се изпълняват наземни теоретични и практически занятия, и летателни задачи от летище София до летище Безмер и обратно с два самолета C-27J Spartan и Модула за издирване и спасяване към Столична община.

По време на втория етап през месец октомври ще се извърши транспортиране на Модула за издирване и спасяване до летище Тиват, Черна гора и обратно, където Столична община ще участва в Международното полево учение по проекта BALANCE – „Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“.

Провеждането на съвместни тренировки, насочени в помощ на населението, имат за цел повишаване подготовката на всички участници за действия в реални ситуации, когато от ключово значение е факторът време, когато минутите и секундите са решаващи, когато от навременната професионална помощ зависят живота и бъдещето на хората.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолети на ВВС помагат за справяне с последствията от наводненията в Карловско
Следваща публикация
Авиокаст: Епизоди 18, 19 и 20
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

Министерство на отбраната не е получавала официално запитване за участие в спасителната акция в Пирин на 16 септември 2019 г. Това отговориха от военното ведомство на запитването на АЕРО.

Меню