Вертолети на ВВС помагат за справяне с последствията от наводненията в Карловско

144 прочитания

Два вертолета AS 532AL Cougar се включиха днес, 2 септември 2022 г., в ликвидацията на последиците от тежките наводнения в Карловско. Машините се използват за евакуация на хора и доставка на товари.

В 14:10 часа от 24-а авиобаза Крумово излетя хеликоптер Cougar със задача да направи оглед на наводнените райони, да определи границите и мащаба на бедствието и да извърши евакуация на пострадали хора в района на селата Богдан и Столетово.

По данни на БТА, поне 20 души са евакуирани по въздуха от най-пострадалото село Богдан, което в момента е откъснато от света, тъй като река Стряма е заляла пътищата водещи до него. По-рано през деня директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви, че по въздуха са евакуирани петима. От МО все още няма официална информация за броя на евакуираните.

В 18,24 часа от Крумово излетя друг вертолет Cougar, който се включи в спасителната работа, съобщиха привечер от МО.  Поради прекъсването на пътищата в Подбалкана вследствие на проливните валежи, в изолираните райони доставката на храна, вода и други средства от първа необходимост ще бъде извършена чрез хеликоптер. По този начин спасителните екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и утре.

Отделно, на място са и 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които също работят за справяне с бедственото положение.

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение в карловските села, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев, цитиран от БТА. Има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово.

Още клипове от наводнението и работата на ВВС, може да видите тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
Следваща публикация
Съвместна тренировка на ВВС и Столична община
144 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Меню