Вертолети на ВВС помагат за справяне с последствията от наводненията в Карловско

148 прочитания

Два вертолета AS 532AL Cougar се включиха днес, 2 септември 2022 г., в ликвидацията на последиците от тежките наводнения в Карловско. Машините се използват за евакуация на хора и доставка на товари.

В 14:10 часа от 24-а авиобаза Крумово излетя хеликоптер Cougar със задача да направи оглед на наводнените райони, да определи границите и мащаба на бедствието и да извърши евакуация на пострадали хора в района на селата Богдан и Столетово.

По данни на БТА, поне 20 души са евакуирани по въздуха от най-пострадалото село Богдан, което в момента е откъснато от света, тъй като река Стряма е заляла пътищата водещи до него. По-рано през деня директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви, че по въздуха са евакуирани петима. От МО все още няма официална информация за броя на евакуираните.

В 18,24 часа от Крумово излетя друг вертолет Cougar, който се включи в спасителната работа, съобщиха привечер от МО.  Поради прекъсването на пътищата в Подбалкана вследствие на проливните валежи, в изолираните райони доставката на храна, вода и други средства от първа необходимост ще бъде извършена чрез хеликоптер. По този начин спасителните екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и утре.

Отделно, на място са и 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които също работят за справяне с бедственото положение.

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение в карловските села, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев, цитиран от БТА. Има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово.

Още клипове от наводнението и работата на ВВС, може да видите тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
Следваща публикация
Съвместна тренировка на ВВС и Столична община
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Меню