И вторият опит за старт на Artemis 1 се провали (обновена)

115 прочитания

NASA се отказа да стартира мисията Artemis 1 днес, 3 септември 2022 г., след като се появи технически проблем с изтичане на течен водород от ракетата-носител SLS. Това може да отложи старта за октомври.

NASA се стремеше да изстреля Artemis 1 в рамките на двучасов прозорец, който започваше в 21,17 часа българско време. Решението за отказ от старта бе взето повече от три часа преди това, след като агенцията реши, че няма достатъчно време да работи по ракетата на стартовата площадка.

Проблемът е теча на течния водород бе забелязан, когато стартира зареждането на SLS с гориво. Мястото на теча е било различно от теча, който бе забелязан и отстранен при опита за старт на 29 август. Инженерите на NASA са направили два опита с различни подходи, за решаване на проблема, но това не е довело до решение.

От NASA не са дали официална информация, за това, кога ще опитат да изстрелят ракетата отново. Теоретично има прозорец за 4 септември, но е по-вероятно опитът да бъде направен на 5 или 6 септември. Прозорецът на 5 септември е дълъг 90 минути, а на следващия ден е едва 24 минути.

Главният администратор на NASA Бил Нилсън е заявил, че до края на деня екипа на NASA ще вземе решение, дали има нужда ракетата SLS да бъде върната в сградата, където ѝ се прави крайно сглобяване или проблемът може да бъде решен на стартовата площадка.

Ако се стигне до вкарване на ракетата в т.нар. VAB (Vehicle Assembly Building) стартът вероятно ще се отложи за втората половина на октомври.

Около полунощ българско време от NASA обявиха, че няма да се опитват да проведат старт на 5 или 6 септември. В следващите дни ще се направят оценки за техническите проблеми около ракетата-носител и ще се прецени, дали ще е възможен старт във втората половина на септември или ще се чака втората половина на октомври.

NASA се отказа от старта на 29 август, след като се появи проблем с охлаждането на един от четирите ракетни мотора RS-25 на основната степен на SLS. По-късно стана ясно, че това се е дължало на отказал температурен датчик.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Авария при безпилотен старт на New Shepard
Следваща публикация
NASA отложи старта на мисията Artemis 1
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Меню