Авария при безпилотен старт на New Shepard

224 прочитания

Авария беляза безпилотния старт на суборбиталната система New Shepard. При инцидента няма пострадали. Това се случи днес, 12 септември 2022 г.

Аномалията стана факт една минута и четири секунди след старта на мисията NS-23. На борда на капсулата RSS H. G. Wells имаше 34 научни експеримента, 15 от които финансирани от NASA,  а на ракетата-носител бяха поставени още два експеримента.

Докато New Shepard се движеше със скорост от около 1100 km/h и бе на височина 9000 m внезапно сработи аварийната процедура за спасяване на капсулата. При нея се задейства твърдогоривен двигател, който е предназначен да отдели капсулата от ракетата-носител в случай на катастрофален отказ.

На видеострийма, който компанията Blue Origin излъчваше при старта, се видя, че част от секундата преди сработването на аварийната система, пламъкът на двигателя BE-3 става значително по-голям от нормалното, а ракетата започна да се отклонява от курса си. Видеото, обаче продължи да следи капсулата и не се видя какво се случва с ракетата-носител.

След отделянето, капсулата достигна височина от около 11 400 m и след това започна да пада към земята. Парашутите ѝ се задействаха нормално и тя се приземи меко, около пет и половина минути след старта.

Blue Origin се въздържа от даване на допълнителна информация за инцидента, като само бе подчертано, че аварийната спасителна система на капсулата е сработила, точно така, както се очаква от нея в подобни извънредни ситуации.

При днешният полет не бяха задействани капсулата и ракетата-носител, които нормално извършват суборбитални полети с пасажери. За капсулата RSS H. G. Wells и ракетата-носител това бе деветият полет.

Това бе 23-тият полет на системата New Shepard от април 2015 г. насам. Досега системата работеше практически перфектно, като се изключи първия ѝ полет, при който ракетата-носител не успя да се приземи меко след полета. През юли 2021 г. стартираха полетите с пасажери, като до момента са извършени шест такива, последният от 4 август тази година.

Инцидентът ще отложи следващите полети с туристи. Blue Origin планираше да изпълни поне шест такива през тази година, като до момента бяха изпълнени три.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
Следваща публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
224 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Не може да живеем в миналото

Успешният старт на Crew Dragon предизвика сериозни полемики в Русия, където космическата тематика никога не…

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Меню