Авария при безпилотен старт на New Shepard

186 прочитания

Авария беляза безпилотния старт на суборбиталната система New Shepard. При инцидента няма пострадали. Това се случи днес, 12 септември 2022 г.

Аномалията стана факт една минута и четири секунди след старта на мисията NS-23. На борда на капсулата RSS H. G. Wells имаше 34 научни експеримента, 15 от които финансирани от NASA,  а на ракетата-носител бяха поставени още два експеримента.

Докато New Shepard се движеше със скорост от около 1100 km/h и бе на височина 9000 m внезапно сработи аварийната процедура за спасяване на капсулата. При нея се задейства твърдогоривен двигател, който е предназначен да отдели капсулата от ракетата-носител в случай на катастрофален отказ.

На видеострийма, който компанията Blue Origin излъчваше при старта, се видя, че част от секундата преди сработването на аварийната система, пламъкът на двигателя BE-3 става значително по-голям от нормалното, а ракетата започна да се отклонява от курса си. Видеото, обаче продължи да следи капсулата и не се видя какво се случва с ракетата-носител.

След отделянето, капсулата достигна височина от около 11 400 m и след това започна да пада към земята. Парашутите ѝ се задействаха нормално и тя се приземи меко, около пет и половина минути след старта.

Blue Origin се въздържа от даване на допълнителна информация за инцидента, като само бе подчертано, че аварийната спасителна система на капсулата е сработила, точно така, както се очаква от нея в подобни извънредни ситуации.

При днешният полет не бяха задействани капсулата и ракетата-носител, които нормално извършват суборбитални полети с пасажери. За капсулата RSS H. G. Wells и ракетата-носител това бе деветият полет.

Това бе 23-тият полет на системата New Shepard от април 2015 г. насам. Досега системата работеше практически перфектно, като се изключи първия ѝ полет, при който ракетата-носител не успя да се приземи меко след полета. През юли 2021 г. стартираха полетите с пасажери, като до момента са извършени шест такива, последният от 4 август тази година.

Инцидентът ще отложи следващите полети с туристи. Blue Origin планираше да изпълни поне шест такива през тази година, като до момента бяха изпълнени три.

Свързани теми

Предишна публикация
Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски
Следваща публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
186 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…

Авиокаст: Епизод 8

Новият епизод на българския аудиокаст посветен на авиация и космонавтика е вече тук. В него…
Меню