Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса

285 прочитания

Швейцарското министерство на отбраната подписа договора за доставка на 36 броя F-35A, без да чака провеждането на референдум по темата. Това се случи днес, 19 септември 2022 г.

Подписаният договор е на стойност малко над 6 млрд. швейцарски франка (€6,2 млрд.) и покрива 36-те самолета, оборудване към тях, обучение, логистика и неназован пакет въоръжение. Доставката на самолетите ще стане факт между 2027 и 2030 г., като те ще заменят сега експлоатираните многоцелеви изтребители F/A-18C/D Hornet и леките F-5E/F.

Освен това е било подписано и офсетно споразумение, което може да достигне стойност от 2,9 млрд. швейцарски франка. Това ще е стойността на поръчките, които производителя Lockheed Martin ще даде на швейцарски компании.

Подписването на договора стана само четири дни, след като Националния съвет (еквивалент на парламент) на Швейцария одобри сделката. Това стана с комфортното мнозинство от 124 депутата „за” и 66 „против”.

От своя страна Националния съвет изчакваше доклада на службата за одит към него, която бе натоварена с анализ на процеса по избор на нов боен самолет. Службата стигна до извода, че процесът е бил в рамките на закона, макар и да определи алгоритъма на оценка на офертите, като „притеснителен”, тъй като е дал прекалено голяма тежест на техническите характеристики и е недооценил финансовите и политическите аспекти на избора. Някои действия на военния министър на Швейцария Виола Амхард са били определени, като „неуместни”, особено тези свързани със съгласуването на избора с другите министерства.

На 16 август бяха внесени 120 000 подписа за провеждане на референдум по покупката на F-35, но още през май швейцарското правителство заяви, че ще подпише сделката веднага щом Националния съвет я одобри.

В швейцарското обществено пространство се разгоряха полемики за това действие на правителството, но от правна гледна точка решението бе издържано – наличието на достатъчно подписи за провеждане на референдум по някоя тема не обвързва законодателната и изпълнителната власт с нищо друго, освен насрочването на дата за референдума.

На теория, референдумът можеше да се проведе преди 31 март 2023 г., когато изтича офертата на американската страна. Именно наличието на този срок бе използвано, като основен правителствен аргумент срещу изчакването референдума.

Самият референдум вече има по-скоро символичен характер. От правна гледна точка, ако той бъде успешен, ще забрани на правителството да сключва нови сделки за още F-35.

На 30 юни 2021 г. Швейцария обяви, че ще купи 36 броя F-35A. Решението бе изненадващо, но военния министър на страната обясни, че американският изтребител е бил оценен най-високо на фона на другите три опции – Rafale, Eurofighter и Super Hornet.

В последствие в страната се разразиха полемики по темата, които се въртяха най-вече около нуждата от подобен боен самолет, както и несигурността около крайната цена на сделката и реалните разходи около експлоатацията на типа. Излезе и информация, че в последния момент Франция е направила комплексна оферта, свързана с различни икономически и политически гаранции и договорености, които са щели да донесат много допълнителни ползи. Офертата, обаче е била отхвърлена без обяснения, а френско-швейцарските отношения в момента са значително охладнели.

Факт е и че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.

През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина (1 605 163 швейцарци бяха „за”, а „против“ бяха 1 597 324) бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша подписа договори за 48 броя FA-50
Следваща публикация
AW249 изпълни първи полет
285 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Меню