Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса

294 прочитания

Швейцарското министерство на отбраната подписа договора за доставка на 36 броя F-35A, без да чака провеждането на референдум по темата. Това се случи днес, 19 септември 2022 г.

Подписаният договор е на стойност малко над 6 млрд. швейцарски франка (€6,2 млрд.) и покрива 36-те самолета, оборудване към тях, обучение, логистика и неназован пакет въоръжение. Доставката на самолетите ще стане факт между 2027 и 2030 г., като те ще заменят сега експлоатираните многоцелеви изтребители F/A-18C/D Hornet и леките F-5E/F.

Освен това е било подписано и офсетно споразумение, което може да достигне стойност от 2,9 млрд. швейцарски франка. Това ще е стойността на поръчките, които производителя Lockheed Martin ще даде на швейцарски компании.

Подписването на договора стана само четири дни, след като Националния съвет (еквивалент на парламент) на Швейцария одобри сделката. Това стана с комфортното мнозинство от 124 депутата „за” и 66 „против”.

От своя страна Националния съвет изчакваше доклада на службата за одит към него, която бе натоварена с анализ на процеса по избор на нов боен самолет. Службата стигна до извода, че процесът е бил в рамките на закона, макар и да определи алгоритъма на оценка на офертите, като „притеснителен”, тъй като е дал прекалено голяма тежест на техническите характеристики и е недооценил финансовите и политическите аспекти на избора. Някои действия на военния министър на Швейцария Виола Амхард са били определени, като „неуместни”, особено тези свързани със съгласуването на избора с другите министерства.

На 16 август бяха внесени 120 000 подписа за провеждане на референдум по покупката на F-35, но още през май швейцарското правителство заяви, че ще подпише сделката веднага щом Националния съвет я одобри.

В швейцарското обществено пространство се разгоряха полемики за това действие на правителството, но от правна гледна точка решението бе издържано – наличието на достатъчно подписи за провеждане на референдум по някоя тема не обвързва законодателната и изпълнителната власт с нищо друго, освен насрочването на дата за референдума.

На теория, референдумът можеше да се проведе преди 31 март 2023 г., когато изтича офертата на американската страна. Именно наличието на този срок бе използвано, като основен правителствен аргумент срещу изчакването референдума.

Самият референдум вече има по-скоро символичен характер. От правна гледна точка, ако той бъде успешен, ще забрани на правителството да сключва нови сделки за още F-35.

На 30 юни 2021 г. Швейцария обяви, че ще купи 36 броя F-35A. Решението бе изненадващо, но военния министър на страната обясни, че американският изтребител е бил оценен най-високо на фона на другите три опции – Rafale, Eurofighter и Super Hornet.

В последствие в страната се разразиха полемики по темата, които се въртяха най-вече около нуждата от подобен боен самолет, както и несигурността около крайната цена на сделката и реалните разходи около експлоатацията на типа. Излезе и информация, че в последния момент Франция е направила комплексна оферта, свързана с различни икономически и политически гаранции и договорености, които са щели да донесат много допълнителни ползи. Офертата, обаче е била отхвърлена без обяснения, а френско-швейцарските отношения в момента са значително охладнели.

Факт е и че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.

През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина (1 605 163 швейцарци бяха „за”, а „против“ бяха 1 597 324) бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша подписа договори за 48 броя FA-50
Следваща публикация
AW249 изпълни първи полет
294 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню