Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16

161 прочитания

Служебният кабинет „Донев” одобри проекта за инвестиционен разход (ПИР) за покупката на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Това стана факт на правителственото заседание, което се проведе днес, 21 септември 2022 г.

„Основната задача на Проекта е да създаде условия за реализация на втория етап по придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на Въоръжените сили на Република България. С придобиването на още 8 броя самолети F-16 Block 70 ще се осигури възможност за ефективна подготовка на летателните екипажи, ще се повишат съществуващите способности на изтребителната авиация и ще се изградят нови способности, които ще позволят изпълнението на широк спектър от задачи в национален и колективен формат”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

След заседанието на Министерски съвет, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че в ПИР е заложен разход в размер на  $1 296 412 185 (2,57 млрд. лева). Той посочи още, че доставката на самолетите се очаква през 2027 г.

Според заложеното в Закона за отбраната и въоръжените сили, при военни проекти над 100 млн. лева е нужно финалното одобрение на Народното събрание. Парламент ще има някъде във втората половина на октомври. Известно е, че американската оферта изтича на 1 ноември, но министър Стоянов заяви през август, че ще опита да я удължи до средата на декември. Не е известно дали това се е случило.

Припомняме, че същинският процес по покупката на още осем F-16 започна през август 2021 г., когато тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов изпрати запитване за обвързваща оферта до САЩ. Отговорът бе получен през юли. Бившият министър на отбраната Драгомир Заков се опита да форсира процеса по приемане на ПИР в последните дни на кабинета „Петков”, но не успя и се опита да си измие ръцете с ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Български Су-25 се разби, пилотът е жив
Следваща публикация
Дежурството по „ер полисинг” вече се носи от пловдивското летище
161 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Меню