Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16

109 прочитания

Служебният кабинет „Донев” одобри проекта за инвестиционен разход (ПИР) за покупката на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Това стана факт на правителственото заседание, което се проведе днес, 21 септември 2022 г.

„Основната задача на Проекта е да създаде условия за реализация на втория етап по придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на Въоръжените сили на Република България. С придобиването на още 8 броя самолети F-16 Block 70 ще се осигури възможност за ефективна подготовка на летателните екипажи, ще се повишат съществуващите способности на изтребителната авиация и ще се изградят нови способности, които ще позволят изпълнението на широк спектър от задачи в национален и колективен формат”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

След заседанието на Министерски съвет, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че в ПИР е заложен разход в размер на  $1 296 412 185 (2,57 млрд. лева). Той посочи още, че доставката на самолетите се очаква през 2027 г.

Според заложеното в Закона за отбраната и въоръжените сили, при военни проекти над 100 млн. лева е нужно финалното одобрение на Народното събрание. Парламент ще има някъде във втората половина на октомври. Известно е, че американската оферта изтича на 1 ноември, но министър Стоянов заяви през август, че ще опита да я удължи до средата на декември. Не е известно дали това се е случило.

Припомняме, че същинският процес по покупката на още осем F-16 започна през август 2021 г., когато тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов изпрати запитване за обвързваща оферта до САЩ. Отговорът бе получен през юли. Бившият министър на отбраната Драгомир Заков се опита да форсира процеса по приемане на ПИР в последните дни на кабинета „Петков”, но не успя и се опита да си измие ръцете с ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Дежурството по „ер полисинг” вече се носи от пловдивското летище
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Меню