Тропическа буря отказа NASA от опит да стартира Artemis 1

104 прочитания

NASA се отказа от опита за изстрелване на мисията Artemis 1, който трябваше да се проведе на 27 септември 2022 г. Причината за това е тропическата буря Ian, която в момента бушува в Карибите.

От агенцията обявиха решението си днес, 24 септември, като обявиха, че настоящата прогноза показва, че тропическата буря Ian ще достигне до Централна Флорида, където се намира и космическият център Кенеди. Оттам трябва да стане факт изстрелването. Въпреки, че стартът няма да се осъществи, засега от NASA не бързат да прибират ракетата-носител SLS във VAB (Vehicle Assembly Building – сграда, където се извършва сглобяването на ракетата), тъй като тя може да устои на ветрове до 137 km/h.

Ако ракетата не бъде прибрана, то все още има шанс за старт на 2 октомври. Това е последната възможна дата за този прозорец. Ако стартът не бъде осъществен тогава, то ще трябва да се чака края на октомври, когато Луната отново ще е в подходяща позиция.

На 23 септември от NASA заявиха, че са доволни от тестовете, които се проведоха два дни по-рано. По време на тях ракетата бе заредена с течен водород и кислород, а течовете бяха в рамките на нормалното. Именно теч на течен водород провали опита за старт на 3 септември. NASA предприе ремонти дейности, докато SLS е на стартовата площадка.

Първоначално бе заложен старт на 23 септември с резервна дата 27 септември, но в средата на месеца от NASA преместиха старта за 27 септември с резервна дата 2 октомври.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартът на Artemis 1 се отлага за ноември
Следваща публикация
Авария при безпилотен старт на New Shepard
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Меню