Тропическа буря отказа NASA от опит да стартира Artemis 1

101 прочитания

NASA се отказа от опита за изстрелване на мисията Artemis 1, който трябваше да се проведе на 27 септември 2022 г. Причината за това е тропическата буря Ian, която в момента бушува в Карибите.

От агенцията обявиха решението си днес, 24 септември, като обявиха, че настоящата прогноза показва, че тропическата буря Ian ще достигне до Централна Флорида, където се намира и космическият център Кенеди. Оттам трябва да стане факт изстрелването. Въпреки, че стартът няма да се осъществи, засега от NASA не бързат да прибират ракетата-носител SLS във VAB (Vehicle Assembly Building – сграда, където се извършва сглобяването на ракетата), тъй като тя може да устои на ветрове до 137 km/h.

Ако ракетата не бъде прибрана, то все още има шанс за старт на 2 октомври. Това е последната възможна дата за този прозорец. Ако стартът не бъде осъществен тогава, то ще трябва да се чака края на октомври, когато Луната отново ще е в подходяща позиция.

На 23 септември от NASA заявиха, че са доволни от тестовете, които се проведоха два дни по-рано. По време на тях ракетата бе заредена с течен водород и кислород, а течовете бяха в рамките на нормалното. Именно теч на течен водород провали опита за старт на 3 септември. NASA предприе ремонти дейности, докато SLS е на стартовата площадка.

Първоначално бе заложен старт на 23 септември с резервна дата 27 септември, но в средата на месеца от NASA преместиха старта за 27 септември с резервна дата 2 октомври.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартът на Artemis 1 се отлага за ноември
Следваща публикация
Авария при безпилотен старт на New Shepard
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню