Български Су-25 се разби, пилотът е жив

2K прочитания

Български щурмови самолет Су-25К се е разбил при кацане в авиобаза Безмер. Пилотът е жив. Инцидентът е станал днес, 28 септември 2022 г., следобед.

Самолетът е паднал на подхода на авиобаза Безмер, край Ямбол около 14,00 часа. По официална информация, пилотът се е катапултирал и е в добро общо състояние. От БНР съобщиха, цитирайки военно-окръжния прокурор на Сливен полковник Христо Тинев, че пилотът е бил транспортиран по въздуха до ВМА-София.

Полковник Тинев е казал още, че пилотът е „загубил управление“ при кацането, което е наложило катапултирането. Военната прокуратура е стартирала разследване.

Около 16 часа от МО съобщиха, че към Безмер пътуват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това е вторият загубен Су-25 за близо 36-годишната служба на типа у нас. Предишният инцидент със Су-25 в България е от 17 април 1989 г. Тогава, при изпълнение на бомбопускане на полигон Питово загива лейтенант Валентин Маринов.

По неофициална информация, днешният инцидент е със самолет с борден номер 254.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
Следваща публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полети в Граф Игнатиево за годината

Първият полет за 2019 г. бе изпълнен от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров съвместно с капитан Борис Масларов на учебно-боен самолет МиГ-29 днес, 8 януари 2019 г. Това съобщиха от ВВС.

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

МиГ-21 в България – Началото

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.

Меню