Български Су-25 се разби, пилотът е жив

2K прочитания

Български щурмови самолет Су-25К се е разбил при кацане в авиобаза Безмер. Пилотът е жив. Инцидентът е станал днес, 28 септември 2022 г., следобед.

Самолетът е паднал на подхода на авиобаза Безмер, край Ямбол около 14,00 часа. По официална информация, пилотът се е катапултирал и е в добро общо състояние. От БНР съобщиха, цитирайки военно-окръжния прокурор на Сливен полковник Христо Тинев, че пилотът е бил транспортиран по въздуха до ВМА-София.

Полковник Тинев е казал още, че пилотът е „загубил управление“ при кацането, което е наложило катапултирането. Военната прокуратура е стартирала разследване.

Около 16 часа от МО съобщиха, че към Безмер пътуват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това е вторият загубен Су-25 за близо 36-годишната служба на типа у нас. Предишният инцидент със Су-25 в България е от 17 април 1989 г. Тогава, при изпълнение на бомбопускане на полигон Питово загива лейтенант Валентин Маринов.

По неофициална информация, днешният инцидент е със самолет с борден номер 254.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
Следваща публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

МО призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг”

Министерството на отбраната призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Това се чете в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който правителството прие на 16 май 2018 г.

Меню