Български Су-25 се разби, пилотът е жив

2K прочитания

Български щурмови самолет Су-25К се е разбил при кацане в авиобаза Безмер. Пилотът е жив. Инцидентът е станал днес, 28 септември 2022 г., следобед.

Самолетът е паднал на подхода на авиобаза Безмер, край Ямбол около 14,00 часа. По официална информация, пилотът се е катапултирал и е в добро общо състояние. От БНР съобщиха, цитирайки военно-окръжния прокурор на Сливен полковник Христо Тинев, че пилотът е бил транспортиран по въздуха до ВМА-София.

Полковник Тинев е казал още, че пилотът е „загубил управление“ при кацането, което е наложило катапултирането. Военната прокуратура е стартирала разследване.

Около 16 часа от МО съобщиха, че към Безмер пътуват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това е вторият загубен Су-25 за близо 36-годишната служба на типа у нас. Предишният инцидент със Су-25 в България е от 17 април 1989 г. Тогава, при изпълнение на бомбопускане на полигон Питово загива лейтенант Валентин Маринов.

По неофициална информация, днешният инцидент е със самолет с борден номер 254.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
Следваща публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

Меню