Български Су-25 се разби, пилотът е жив

2K прочитания

Български щурмови самолет Су-25К се е разбил при кацане в авиобаза Безмер. Пилотът е жив. Инцидентът е станал днес, 28 септември 2022 г., следобед.

Самолетът е паднал на подхода на авиобаза Безмер, край Ямбол около 14,00 часа. По официална информация, пилотът се е катапултирал и е в добро общо състояние. От БНР съобщиха, цитирайки военно-окръжния прокурор на Сливен полковник Христо Тинев, че пилотът е бил транспортиран по въздуха до ВМА-София.

Полковник Тинев е казал още, че пилотът е „загубил управление“ при кацането, което е наложило катапултирането. Военната прокуратура е стартирала разследване.

Около 16 часа от МО съобщиха, че към Безмер пътуват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това е вторият загубен Су-25 за близо 36-годишната служба на типа у нас. Предишният инцидент със Су-25 в България е от 17 април 1989 г. Тогава, при изпълнение на бомбопускане на полигон Питово загива лейтенант Валентин Маринов.

По неофициална информация, днешният инцидент е със самолет с борден номер 254.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
Следваща публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

Меню