Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно

132 прочитания

„След като пилотът е жив, значи е действал изключително целесъобразно”, така накратко коментира инцидентът със Су-25 от днес, 28 септември 2022 г., служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Днес, около 14,13 часа самолет Су-25К с екипаж полковник Пейо Дончев претърпява инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в една такава ситуация, в която е изпаднал. След катапултурането пилотът е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре. В момента е във ВМА, където му се извършват прегледи. Там той бе превозен със самолет C-27J Spartan”, разказа министър Стоянов по време на брифинг в авиобаза Безмер.

Стоянов съобщи, че самолетът е напълно разрушен и е паднал преди полосата в очертанията на авиобазата. Изпълнявал е регулярен тренировъчен полет, а катапултирането е станало в етапа на кацане.

Министърът определи катапултиралият се летец, като достатъчно опитен с над 750 часа нальот зад гърба си. Стоянов отхвърли спекулациите, че е имало проблеми с катапултната система на самолета. Той посочи, че тя е сработила нормално и в резултат на това пилотът е жив. По-рано през деня, в някои медии се появи информация, че парашута на пилота не се е разтворил.

„Прекалено рано е да се говори за причини. Има назначена с моя заповед разследваща комисия от Военна полиция. Също така, тук в момента са военните прокурори, които са на мястото на инцидента. Изказването на каквито и да е версии ще е спекулация”, отговори служебният министър на отбраната в отговор на въпрос, какви са версиите за причината за инцидента.

Министърът каза, че пилотът не е подал сигнал за технически проблем на борда, но се застрахова, като каза, че процесите са се стекли изключително бързо, което значи, че може да е нямал време за това.

По-късно от ВМА съобщиха, че на полковник Дончев са направени обстойни изследвания и няма данни за сериозни травми. Пилотът ще остане там за наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината
Следваща публикация
Български Су-25 се разби, пилотът е жив
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Железният генерал

Ганчо КАМЕНАРСКИ се срещна с ген. Желязко Желязков, една от живите легенди на българската военна авиация през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години.

Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус

Първият щурмови самолет Су-25 от състава на българските ВВС е заминал днес, 28 август 2019 г., за основен ремонт в Беларус. Това научи АЕРО от собствени източници, като информацията бе потвърдена и от МО.

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…
Меню