Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно

124 прочитания

„След като пилотът е жив, значи е действал изключително целесъобразно”, така накратко коментира инцидентът със Су-25 от днес, 28 септември 2022 г., служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Днес, около 14,13 часа самолет Су-25К с екипаж полковник Пейо Дончев претърпява инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в една такава ситуация, в която е изпаднал. След катапултурането пилотът е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре. В момента е във ВМА, където му се извършват прегледи. Там той бе превозен със самолет C-27J Spartan”, разказа министър Стоянов по време на брифинг в авиобаза Безмер.

Стоянов съобщи, че самолетът е напълно разрушен и е паднал преди полосата в очертанията на авиобазата. Изпълнявал е регулярен тренировъчен полет, а катапултирането е станало в етапа на кацане.

Министърът определи катапултиралият се летец, като достатъчно опитен с над 750 часа нальот зад гърба си. Стоянов отхвърли спекулациите, че е имало проблеми с катапултната система на самолета. Той посочи, че тя е сработила нормално и в резултат на това пилотът е жив. По-рано през деня, в някои медии се появи информация, че парашута на пилота не се е разтворил.

„Прекалено рано е да се говори за причини. Има назначена с моя заповед разследваща комисия от Военна полиция. Също така, тук в момента са военните прокурори, които са на мястото на инцидента. Изказването на каквито и да е версии ще е спекулация”, отговори служебният министър на отбраната в отговор на въпрос, какви са версиите за причината за инцидента.

Министърът каза, че пилотът не е подал сигнал за технически проблем на борда, но се застрахова, като каза, че процесите са се стекли изключително бързо, което значи, че може да е нямал време за това.

По-късно от ВМА съобщиха, че на полковник Дончев са направени обстойни изследвания и няма данни за сериозни травми. Пилотът ще остане там за наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината
Следваща публикация
Български Су-25 се разби, пилотът е жив
124 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител

Военният бюджет за догодина отбелязва известен ръст и ще достигне 1,19 млрд. лева, като в същото време е залегнало и целево отпускане на малко под 230 млн. лева за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това се чете в проектобюджета за 2018 г., който бе публикуван от Министерство на финансите днес, 23 октомври 2017 г.

Меню