Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно

128 прочитания

„След като пилотът е жив, значи е действал изключително целесъобразно”, така накратко коментира инцидентът със Су-25 от днес, 28 септември 2022 г., служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Днес, около 14,13 часа самолет Су-25К с екипаж полковник Пейо Дончев претърпява инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в една такава ситуация, в която е изпаднал. След катапултурането пилотът е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре. В момента е във ВМА, където му се извършват прегледи. Там той бе превозен със самолет C-27J Spartan”, разказа министър Стоянов по време на брифинг в авиобаза Безмер.

Стоянов съобщи, че самолетът е напълно разрушен и е паднал преди полосата в очертанията на авиобазата. Изпълнявал е регулярен тренировъчен полет, а катапултирането е станало в етапа на кацане.

Министърът определи катапултиралият се летец, като достатъчно опитен с над 750 часа нальот зад гърба си. Стоянов отхвърли спекулациите, че е имало проблеми с катапултната система на самолета. Той посочи, че тя е сработила нормално и в резултат на това пилотът е жив. По-рано през деня, в някои медии се появи информация, че парашута на пилота не се е разтворил.

„Прекалено рано е да се говори за причини. Има назначена с моя заповед разследваща комисия от Военна полиция. Също така, тук в момента са военните прокурори, които са на мястото на инцидента. Изказването на каквито и да е версии ще е спекулация”, отговори служебният министър на отбраната в отговор на въпрос, какви са версиите за причината за инцидента.

Министърът каза, че пилотът не е подал сигнал за технически проблем на борда, но се застрахова, като каза, че процесите са се стекли изключително бързо, което значи, че може да е нямал време за това.

По-късно от ВМА съобщиха, че на полковник Дончев са направени обстойни изследвания и няма данни за сериозни травми. Пилотът ще остане там за наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината
Следваща публикация
Български Су-25 се разби, пилотът е жив
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

HH-60 катастрофира в Ирак

Вертолет HH-60G Pave Hawk от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал вчера, 15 март 2018 г., в Ирак. Загинали са всички намиращи се на борда му седем души.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Grand Caravan катастрофира в Коста Рика

Турбовитлов самолет Cessna 208B Grand Caravan катастрофира в Коста Рика. При инцидента са загинали всички намиращи се на борда му 12 човека. Катастрофата е станала на 31 декември 2017 г.

Провали се обществената поръчка за доставка на Bambi Bucket за ВВС

Обществената поръчка за доставка на две подвесни вертолетни системи за гасене на пожар Bambi Bucket се е провалила. Това се вижда от решение на командира на ВВС, публикувано на сайта на Военновъздушните сили.

Меню