Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината

189 прочитания

Служебният министър на отбраната заяви, че катапултиралият се вчера летец е имал 30 задачи за годината и информацията, че това му е бил първия полет за 2022 г. не отговаря на истината. Той коментира случая пред репортери днес, 29 септември 2022 г.

„30 задачи има за годината, две през този ден, а за самолетът това е бил трети полет за деня”, коментира министър Стоянов твърденията, които се появиха в медиите, че за полковник Дончев това е бил първи полет за годината.

Стоянов критикува медиите, че тиражират невярна информация за инцидента, като например, че парашута на пилота не се е отворил и той е тежко ранен, както и твърдението, че летеца няма друг полет за годината. Коментарът му бе в резултат на репортер, който сам каза, че ще зададе „малко конспиративен въпрос” във връзка с това, дали самолетът не е могло да стане жертва на саботаж по време на ремонта му в Беларус.

„Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че след ремонта си, самолетът е налетял 63 часа у нас”, каза служебният министър на отбраната.

Разбилият се борд 254 бе докаран от ремонт в Беларус през февруари 2021 г.

Стоянов бе запитан и за състоянието на  пистата в авиобаза Безмер. Припомняме, че през юли тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков заяви пред депутати в Комисията по отбрана, че има проблем с качеството на ремонта на летището и по-точно на полосата.

„Няма проблеми с пистата в Безмер. Информацията, която бе подадена, не отговаря на действителността. Там беше изпратена комисия, която извърши проверка. Проблеми няма. Има дреболии, които са в гаранция и те ще се отстранят”, заяви Стоянов.

Служебният военен министър каза, че т.нар. „черна кутия” е открита, на пръв поглед няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи с взимането на пълната информация. Разчитането ще се извърши в България.

„Днес посетих отново във ВМА полковник Дончев – чувства се добре, но ще остане още за наблюдение”, информира министъра.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в учение в Хърватия
Следваща публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
189 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две компании дават оферти за поддръжка на L-39

Българска и чешка компания са поканени да дадат оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете от протокола на комисията, публикуван на 24 юли 2018 г.

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Меню