Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината

187 прочитания

Служебният министър на отбраната заяви, че катапултиралият се вчера летец е имал 30 задачи за годината и информацията, че това му е бил първия полет за 2022 г. не отговаря на истината. Той коментира случая пред репортери днес, 29 септември 2022 г.

„30 задачи има за годината, две през този ден, а за самолетът това е бил трети полет за деня”, коментира министър Стоянов твърденията, които се появиха в медиите, че за полковник Дончев това е бил първи полет за годината.

Стоянов критикува медиите, че тиражират невярна информация за инцидента, като например, че парашута на пилота не се е отворил и той е тежко ранен, както и твърдението, че летеца няма друг полет за годината. Коментарът му бе в резултат на репортер, който сам каза, че ще зададе „малко конспиративен въпрос” във връзка с това, дали самолетът не е могло да стане жертва на саботаж по време на ремонта му в Беларус.

„Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че след ремонта си, самолетът е налетял 63 часа у нас”, каза служебният министър на отбраната.

Разбилият се борд 254 бе докаран от ремонт в Беларус през февруари 2021 г.

Стоянов бе запитан и за състоянието на  пистата в авиобаза Безмер. Припомняме, че през юли тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков заяви пред депутати в Комисията по отбрана, че има проблем с качеството на ремонта на летището и по-точно на полосата.

„Няма проблеми с пистата в Безмер. Информацията, която бе подадена, не отговаря на действителността. Там беше изпратена комисия, която извърши проверка. Проблеми няма. Има дреболии, които са в гаранция и те ще се отстранят”, заяви Стоянов.

Служебният военен министър каза, че т.нар. „черна кутия” е открита, на пръв поглед няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи с взимането на пълната информация. Разчитането ще се извърши в България.

„Днес посетих отново във ВМА полковник Дончев – чувства се добре, но ще остане още за наблюдение”, информира министъра.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в учение в Хърватия
Следваща публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
187 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Стартира приема за ВВВУ

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024…

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС и 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес, 26 август 2017 г., в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области. Това съобщиха от МО.

Меню