Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината

192 прочитания

Служебният министър на отбраната заяви, че катапултиралият се вчера летец е имал 30 задачи за годината и информацията, че това му е бил първия полет за 2022 г. не отговаря на истината. Той коментира случая пред репортери днес, 29 септември 2022 г.

„30 задачи има за годината, две през този ден, а за самолетът това е бил трети полет за деня”, коментира министър Стоянов твърденията, които се появиха в медиите, че за полковник Дончев това е бил първи полет за годината.

Стоянов критикува медиите, че тиражират невярна информация за инцидента, като например, че парашута на пилота не се е отворил и той е тежко ранен, както и твърдението, че летеца няма друг полет за годината. Коментарът му бе в резултат на репортер, който сам каза, че ще зададе „малко конспиративен въпрос” във връзка с това, дали самолетът не е могло да стане жертва на саботаж по време на ремонта му в Беларус.

„Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че след ремонта си, самолетът е налетял 63 часа у нас”, каза служебният министър на отбраната.

Разбилият се борд 254 бе докаран от ремонт в Беларус през февруари 2021 г.

Стоянов бе запитан и за състоянието на  пистата в авиобаза Безмер. Припомняме, че през юли тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков заяви пред депутати в Комисията по отбрана, че има проблем с качеството на ремонта на летището и по-точно на полосата.

„Няма проблеми с пистата в Безмер. Информацията, която бе подадена, не отговаря на действителността. Там беше изпратена комисия, която извърши проверка. Проблеми няма. Има дреболии, които са в гаранция и те ще се отстранят”, заяви Стоянов.

Служебният военен министър каза, че т.нар. „черна кутия” е открита, на пръв поглед няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи с взимането на пълната информация. Разчитането ще се извърши в България.

„Днес посетих отново във ВМА полковник Дончев – чувства се добре, но ще остане още за наблюдение”, информира министъра.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в учение в Хърватия
Следваща публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
192 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Меню