Министър Стоянов: Катапултиралият се летец има 30 задачи за годината

191 прочитания

Служебният министър на отбраната заяви, че катапултиралият се вчера летец е имал 30 задачи за годината и информацията, че това му е бил първия полет за 2022 г. не отговаря на истината. Той коментира случая пред репортери днес, 29 септември 2022 г.

„30 задачи има за годината, две през този ден, а за самолетът това е бил трети полет за деня”, коментира министър Стоянов твърденията, които се появиха в медиите, че за полковник Дончев това е бил първи полет за годината.

Стоянов критикува медиите, че тиражират невярна информация за инцидента, като например, че парашута на пилота не се е отворил и той е тежко ранен, както и твърдението, че летеца няма друг полет за годината. Коментарът му бе в резултат на репортер, който сам каза, че ще зададе „малко конспиративен въпрос” във връзка с това, дали самолетът не е могло да стане жертва на саботаж по време на ремонта му в Беларус.

„Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че след ремонта си, самолетът е налетял 63 часа у нас”, каза служебният министър на отбраната.

Разбилият се борд 254 бе докаран от ремонт в Беларус през февруари 2021 г.

Стоянов бе запитан и за състоянието на  пистата в авиобаза Безмер. Припомняме, че през юли тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков заяви пред депутати в Комисията по отбрана, че има проблем с качеството на ремонта на летището и по-точно на полосата.

„Няма проблеми с пистата в Безмер. Информацията, която бе подадена, не отговаря на действителността. Там беше изпратена комисия, която извърши проверка. Проблеми няма. Има дреболии, които са в гаранция и те ще се отстранят”, заяви Стоянов.

Служебният военен министър каза, че т.нар. „черна кутия” е открита, на пръв поглед няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи с взимането на пълната информация. Разчитането ще се извърши в България.

„Днес посетих отново във ВМА полковник Дончев – чувства се добре, но ще остане още за наблюдение”, информира министъра.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в учение в Хърватия
Следваща публикация
Министър Стоянов: Щом пилотът е жив, значи е действал целесъобразно
191 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

База КУН отбеляза шестата си годишнина

Днес, 3 юни 2018 г. с общ строй на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили беше отбелязана нейната шеста годишнина. Това съобщават от ВВС.

HH-60 катастрофира в Ирак

Вертолет HH-60G Pave Hawk от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал вчера, 15 март 2018 г., в Ирак. Загинали са всички намиращи се на борда му седем души.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню