Стартът на Artemis 1 се отлага за ноември

115 прочитания

Стартът на мисията Artemis 1 се отлага за втората половина на ноември, като това е следствие от урагана Ian, който премина през щата Флорида през миналата седмица. Това съобщиха от NASA вчера, 2 октомври 2022 г.

Космическата агенция на САЩ премести ракетата-носител SLS от стартовата площадка във VAB (Vehicle Assembly Building – сграда, където се извършва сглобяването на ракетата) на 27 септември. Три дни по-късно NASA съобщи, че космическият център Кенеди е понесъл слаби щети от урагана, а SLS и космическия кораб Orion не са пострадали въобще.

От Кенеди ще започнат стартове още на 4 октомври, но NASA са решили да не опитват старт в следващия прозорец, който ще трае от 17 до 31 октомври. Вместо това, изстрелването ще се пренасочи към следващия възможен прозорец, който е между 12 и 27 ноември.

В съобщение на агенцията се казва, че отлагането на старта за ноември ще даде възможност на служителите ѝ да решат семейните си проблемите в следствие на урагана, както и да се проведат допълнителни тестове на космическия кораб и ракетата преди старта.

Повечето възможности за старт в средата на ноември, обаче са през нощта. От NASA казаха на няколко пъти, че предпочитат старта да стане в рамките на светлата част на деня. Това значи, че стартът най-вероятно ще бъде оставен за периода 22 – 27 ноември, когато възможните часове за изстрелване са сутринта.

Стартът на мисията Artemis 1 вече бе отлаган няколко пъти. Оригинално той трябваше да стане факт на 29 август. NASA нямат намерение да рискуват излишно при първия старт на гигантската ракета SLS.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията на Artemis 1
Следваща публикация
Тропическа буря отказа NASA от опит да стартира Artemis 1
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…

Нов успеше тест за New Shepard

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020…

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Меню