Стартът на Artemis 1 се отлага за ноември

115 прочитания

Стартът на мисията Artemis 1 се отлага за втората половина на ноември, като това е следствие от урагана Ian, който премина през щата Флорида през миналата седмица. Това съобщиха от NASA вчера, 2 октомври 2022 г.

Космическата агенция на САЩ премести ракетата-носител SLS от стартовата площадка във VAB (Vehicle Assembly Building – сграда, където се извършва сглобяването на ракетата) на 27 септември. Три дни по-късно NASA съобщи, че космическият център Кенеди е понесъл слаби щети от урагана, а SLS и космическия кораб Orion не са пострадали въобще.

От Кенеди ще започнат стартове още на 4 октомври, но NASA са решили да не опитват старт в следващия прозорец, който ще трае от 17 до 31 октомври. Вместо това, изстрелването ще се пренасочи към следващия възможен прозорец, който е между 12 и 27 ноември.

В съобщение на агенцията се казва, че отлагането на старта за ноември ще даде възможност на служителите ѝ да решат семейните си проблемите в следствие на урагана, както и да се проведат допълнителни тестове на космическия кораб и ракетата преди старта.

Повечето възможности за старт в средата на ноември, обаче са през нощта. От NASA казаха на няколко пъти, че предпочитат старта да стане в рамките на светлата част на деня. Това значи, че стартът най-вероятно ще бъде оставен за периода 22 – 27 ноември, когато възможните часове за изстрелване са сутринта.

Стартът на мисията Artemis 1 вече бе отлаган няколко пъти. Оригинално той трябваше да стане факт на 29 август. NASA нямат намерение да рискуват излишно при първия старт на гигантската ракета SLS.

Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.

Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията на Artemis 1
Следваща публикация
Тропическа буря отказа NASA от опит да стартира Artemis 1
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

Меню